ODALAR

8 Aralık 2012 Cumartesi

ÇAVDAR TARLASINDA ÇOCUKLAR _ Jerome David Salinger

Yayın Evi: Yapı Kredi Yayınları
Basım Yılı: 2011
Sayfa Sayısı: 198

Bazı kitaplardan o kadar çok bahsediliyor ki, okumazsanız çok şey kaçırıyormuş gibi hissediyorsunuz. Çavdar Tarlasında Çocuklar, diğer adıyla Gönülçelen benim için öyle bir kitaptı. Almadan önce ismi de kafa karıştırıcı bir unsur olarak karşıma çıkıyordu. Bu çevirisindeki adının hikaye içerisinde güzel bir açıklaması var ama Gönülçelen, kelime olarak çok hoş durmasına rağmen kitapla hiç bir bağlantı içermiyor.

Holden Caulfield, lise çağında yatılı okuyan bir delikanlıyken, okuldan atıldığını haber veren mektup ailesinin eline ulaşmadan önce etrafta biraz dolaşmaya karar verir. 

Çavdar Tarlasında Çocuklar, Holden'ın bu birkaç günlük yalnızlığında yaşadıklarını anlatıyor. Kısa süreli bir kaçış öyküsü de diyebiliriz.


Kitapla alakalı en beğenilen taraflardan biri samimiyetsiz bir dünyada içtenlikle kendini ifade eden genç bir erkek karaktere sahip olması. Yani dolaysız ve dürüstçe davrandığını söylüyorlar.

Bu son çeviride hafifletilmiş bir sokak jargonuyla konuşan Holden'ın başından geçenler açıkçası hiç ilgimi çekmedi. Baş karakterle kendini özdeşleştirebileceği bir konumda olan okuyucu için farklı bir değere sahip olabileceğini kabul ediyorum ancak kolay ilerleyen bir kitap olmasına karşın yeterli derinliğe sahip değildi. Sadece 'uçurumun kenarında durup çavdar tarlasında koşan çocukları düşmeden yakalama' fikrini sevdim. Hepsi bu.

8 yorum:

  1. Ah! Sonunda Holden'dan hazzetmeyen bir okur daha! Ben de hiç sevemedim bu veledi, müşkülpesent, kaprisli... Okuduktan sonra "Eee? Bu muymuş?" diye düşünmeden de edemedim, sevindim benzer düşüncelere sahip birisine rastlamaya.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı kitaplara adeta kutsal bir hare atfedip dokunana tepki gösterilmesi çok anlamsız. Bu da öylelerinden biriydi.

      Tamamlayıcı yorum için teşekkür ediyorum.

      Sil
    2. Ben de kitaptan pek hazzetmeyen biri olarak buraya salça olmak istedim. Ben de pek etkileyici bulmamıştım bu kitabı.

      Sil
    3. Sevmeyen birini daha görmek güzel.

      Sil
  2. Uzunca bir yorum yazmıştım ama gitti mi gitmedi mi bilemedim şimdi.

    YanıtlaSil
  3. Tekrar yazayım; kitap favorilerimden biridir, başkahraman ise gerçekten okuduğum bunca roman arasında beni derinden etkileyen bir karakterdir. Naçizane bir tavsiyem var; karakter karşınızdaymış gibi, ona bir kaç şey söylemek istermiş gibi bir şeyler karalayın; yanınızda olsa size nasıl görünürdü, sizinle nasıl konuşurdu... Karakteri daha gerçek hissetmeniz için. Çünkü farklı bir tip. Garip bir tip. Yadırganmaya ve alışılmamaya müsait bir tip. Onu tanımaya çalışacak şekilde üzerine düşünüp daha sonra kitaba tekrar bir göz atın bence, acaba o zaman daha etkileyici gelir mi. Çok sevdiğim bir kitap da ondan bunları yazdım =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı, üzerine emek vermeğe değer bulanlar için çok hoş bir yorum olmuş bu. Teşekkür ederim. :)

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.