ODALAR

9 Aralık 2012 Pazar

GÜLÜŞÜN VE UNUTUŞUN KİTABI _ Milan Kundera

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 2010
Sayfa Sayısı: 264

Yaşayan yazarlarla aramın pek iyi olduğunu söyleyemem ama Kundera'yı merak ediyordum ve bu kitabın ismi beni fena halde etkiliyordu. Okudum.

Yedi bölümden oluşan kitapta, yedi ayrı hikaye var. Aralarında bir bağ olduğu söyleniyor ama komünizm dışında bunun ne olduğu pek açık değil.

Kaçtığı ülkesine giderek ölmüş kocasına yazdığı mektupları alması için yeni bir sevgili edinen Tamina, paylaşımda sınır tanımayan evli bir çift, sevdiği kadın ve şiir toplantısı arasında kalan bir öğrenci, tiyatro ödevlerini yapmaya çalışan kızlar v.s..

Ya yazara olmadık bir kitabından başladım ya da hangisini okuduğum farketmezdi, bilmiyorum. Anlatım tarzını da, anlattıklarını da pek sevmedim.

İsimleri dillerden düşmeyen Gabriel Garcia Marquez ve Paul Auster'ı da aynen böyle bir hayalkırıklığına uğramaktan korktuğum için okumamıştım bugüne kadar. Milan Kundera'nın diğer kitapları için de 'ancak denk gelirsem göz atarım' diyebiliyorum bundan sonra.

Bu yazıyı okuyan, yazarı çok benimsemiş birileri varsa, onda ne gördüğünü, hangi yönüyle sevdiğini bana yazarsa çok sevinirim. Dediğim gibi belki de ilk okuma için bu, yanlış bir kitaptı.

Not: Arka kapakta Çek yazarın bu kitabı yazdıktan sonra vatandaşlıktan çıkarıldığı, iç tanıtım sayfasında ise bu kitabı yazmasıyla vatandaşlık haklarının geri verildiği yazıyor. Sanırım Can Yayınları'nın kafası karışmış. 

6 yorum:

  1. Bende de Kundera'nın Ayrılık Valsi var, ismi buydu sanırım. Henüz okuyamadım. Kundera'yı psikiyatristim önermişti bana. Çok seviyor o. Önerirken de "Başta sevmeyebilirsin ama Kundera'ya şans vermek gerekir. Diline alışırsan çok güzel olduğunu göreceksin" gibi şeyler söylemişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Diline alışmak' için daha iyi kitaplarını okumak gerek belki. Teşekkürler.

      Sil
    2. Ay yine ben geldim. Bu yıl Kundera'nın "Kimlik" adlı bir kitabını okudum. O da beni çok sıktı. Oysa ilk yorumda bahsettiğim Ayrılık Valsi'ni çok sevmiştim. Ayrılık Valsi çok karakterli ve -en azından bana göre- ilginç karakterleri barındıran bir kitaptı. Kimlik'se... Kadın-erkek ilişkileri üzerine bir kitaptı, bana "saçmasapan" gibi bile geldi ama tabii cesaret de edemiyorum böyle konuşmaya :)

      Sil
    3. Paneli açıp 7 yorum birden görmek çok hoş. Hoşgeldiniz.

      Kundera'dan başka bir kitap okuma düşüncem pek yok açıkçası ama Ayrılık Valsi'ni merak ettim tabii.

      Sil
  2. Kundera yere göğe kondurulamayan yazarlardan. Çok yıllar önce bir arkadaşımda adını şimdi hatırlamadığım bir kitabı vardı, bana tavsiye etmemişti ama şöyle bir göz atmıştım bir kitap kurdu olarak. Akıcı bir dili vardı ama erotik diyebileceğimiz içerik normal dışıydı :p Hatırlayabildiğim bu kadar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Kundera'nın bahsettiğin gibi bir tarafı var. Bazı kitaplarındaysa bu daha yoğun sanırım.

      Kolay okunduğu konusuna da katılıyorum. Hızlıca bitti kitap.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.