ODALAR

14 Eylül 2015 Pazartesi

ÇİN PORTAKALI Ellery Queen



Yayın Evi: Akba Yayınları
Basım Yılı: Eski Basım
Sayfa Sayısı 224

Çin Portakalı, ortalama bir kilitli oda polisiyesi.

Pul koleksiyoneri Donald Kirk'in yazıhanesinin bekleme odasında kimliği belirsiz bir adam öldürülmüş olarak bulunur. Odaya açılan kapılardan biri içeriden sürgülüdür, diğeri ise danışma bankosunun bulunduğu hole açılmaktadır ve holde bulunan görevli bu kapıdan  hiç kimsenin girmediğine emindir. Cinayetin işlendiği odada herşey birbirine girmiş gibi görünmektedir, Müfettiş Queen ve oğlu Ellery mekanı dikkatle incelediklerinde, odadaki eşyaların gelişigüzel dağılmadığını, tek tek tersine çevrilmiş olduğunu farkeder. Ölü adamın kıyafetleri de aynı şekilde tersten giydirilmiştir. Bu tersliklerin mantıklı bir sebebi olduğuna inanan Ellery, kendine has teknikleriyle esrarı aydınlatabilecek midir?


Kitabı sıkılmadan okudum, biraz meraklandım ama Mor İzler'i daha çok beğenmiştim. Polisiyelerde de daha fazla insani ayrıntı aradığım için sanırım, Çin Portakalı biraz eski moda bir kitap gibi geldi bana. Bir anlatının bulunduğu dönemin ötesine geçebilmesi için insana dair duygu ve düşüncelerde derinleşebilmesi gerek, Shakespeare'da olduğu gibi. Agatha Christie'nin de bu sebeple   çağdaşı olan diğer polisiye yazarların önüne geçerek zamanda yolculuk yaptığı söylenebilir.

Ellery Queen romanlarının arkasında iki kuzen yazar var esasen, birlikte bir nam-ı müstear altında dedektif romanları yazmışlar. Yine bu şekilde kolektif çalışmalarda okuyucuya tam nüfuz edemeyen bir ruh, bir eksik taraf oluyor. Tek bir zihin, kalp ve ruhtan çıkan yazınla, farklı birleşimlerden oluşan kitabın etkisi aynı değil.

3 yorum:

  1. kitap isimlerin hep iştah açıcı oluyo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin portakalı dedikleri mandalinaymış :)) Afiyet olsun Euphoric'cim.

      Sil
  2. Meydan okuması en yüksek ve çözmesi en zor eserlerden biri bu. Bence polisiye romanlar arasında çok önemli bir yer tutuyor. Romanı özel yapan şey maktulün kimliğinin bilinmemesi. Yazar sizden maktulü bilmeden katili bulmanızı istiyor ve maktulün kim olduğunu bilmediğinizden doğal olarak cinayet sebebinin de ne olduğunu tahmin edemiyorsunuz.

    Katil cinayeti neden işledi - katil cinayeti nasıl işledi; bu iki büyük sorudan biri buğulu oynuyorsunuz yani. Cinayetin nasıl işlendiği sorusunda da işin kitli oda kısmı giriyor ki - bence bu romanın kitli oda olduğunu söylemek roman hakkında spoiler veriyor. Yazarın romanda yaptığı, okuyucuyu bu iki sorudan ayırma işi gayet hayranlık uyandırıcı.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.