ODALAR

14 Eylül 2017 Perşembe

BAKİRE İLE ÇİNGENE D. H. Lawrence

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 122

David Herbert Lawrence, romanlarına özellikle kitap fuarlarında sık sık rastgeldiğim, fakat adları, kapak resimleri ve arka kapakta kısaca bahsedilen konularıyla Beyaz Dizi kitaplarını anımsattıkları için uzak durduğum bir yazardı.

Köydeki rahip evinde yaşayan Yvette ve Lucille'in anneleri onları terkettiğinde, büyükanneleri ve bir halaları kızların yetişmelerine yardımcı olmak için yanlarına yerleşmiştir. İki kızın sıradan hayatı, arkadaşları ile beraber gezdikleri bir öğleden sonra köy yakınlarına kamp kuran Çingenelerle karşılaşıp fal baktırmalarıyla değişecek, o gün her zamankinden farklı olayların başlangıcı olacaktır..

Bakire ile Çingene'yi okuduğumda, kitabın bütününe hakim olan edebi anlatım bir hayli şaşırttı beni. Genç kızın hayatından kısa bir kesiti abartmadan, rahatsız etmeden gözler önüne sererken, satırlar arasında duman gibi dolaşan acı, isyankar duygular yoğun bir şekilde hissediliyor.

Yazarın romanları bir çeşit özgürlüğe çağrı olarak addedildiği için zaman zaman sansürlenmiş, yayınlanmamış v.s. Ancak kısaca, bu kitabından anladığım kadarıyla Lawrence, başka herhangi bir klasik yazardan (mesela Balzac'tan) ne edebiyat kalitesi olarak aşağıda, ne de farklı bir basitliğe sahip.

2 yorum:

  1. Biblio'cum yazarın Lady Chatterley'in Sevgilisi isimli romanını da tavsiye ederim, zamanında müstehcen bulunan içeriği nedeniyle -ki günümüze göre masum kalır- belki hak ettiği değeri görememiş olabilir ama edebi olarak beni çok etkilemişti, umarım sen de beğenirsin, ben de okumamış olduğum bu kitabını listeme ekleyeyim :) keyifli okumalar, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eren'cim ne tesadüf ki o kitap da okunacaklar kitaplığımda duruyor, aynen dediğin gibi günümüzde iş çığrından çıktığı için çok daha sıkıntılı olanları var, bu kitaplar zannedildiği gibi abartılı değil. İlk fırsatta okuyacağım, çok teşekkürler 💕

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.