ODALAR

9 Nisan 2014 Çarşamba

SARAY GEZİSİ [Necib Mahfuz Okumaları_3]

Yayın Evi: Hit Kitap
Basım Yılı: Şubat 2012 
Sayfa Sayısı: 527

Necib Mahfuz Okumaları'mız için son kitabım, Saray Gezisi'ydi. Kahire Üçlemesi serisinin ilk kitabını bitirmeden, diğer ikisini almak istememiştim, çok da iyi etmişim. Kallavi denilebilecek ölçüde bir roman olduğundan, okurken birçok ayrıntılarına vakıf olduğum karakterlere ister istemez alıştım, bazılarının hayatlarının devamında neler yaşadıklarını merak ettim ama diğer iki kitabın kısa değerlendirmesini okumak kafi geldi. 

20. yüzyılın başlarında İngiliz işgali altındaki Kahire'de yaşayan bir ailenin hikayesi. Zengin bir esnaf olan Ahmet Bey, evde despot ve ciddi, dışarıda şen şakrak ve sefih iki ayrı hayat yaşarken, karısı Emine onun tüm baskılarına boyun eğmektedir. Babasının izinden düşe kalka ilerleyen ailenin büyük oğlu Yasin, direnişçilere katılan Fehmi, en büyük dertleri evlenmek olan Ayşe ve Hatice, evin küçük, haylaz çocuğu Kemal'den oluşan yedi kişilik bu aile, ülkelerindeki kaosun bir prototipi gibidir. 

Edebiyatın konusu elbette ki herşey olabilir ama siyaseti veya tarihi, roman halinde okumak çok cazip gelmiyor bana. Saray Gezisi, salt politik bir roman değil ama bu konuda dozajı hayli yüksek. Daha çok Mısır kültüründen, ahlak ve aile yapısından dem vuruyor. Kitapla ilgili Avrupai yorumlarda Necib Mahfuz'un ülkesini kucakladığından filan bahsedilse de, benim gördüğümün tam bir aşağılık sömürge psikolojisi içerisinde, halkının büyük ölçüde kötü yönlerini anlattığı ve bir parça benimsemek şöyle dursun, ait olduğu kültürü kör bir eleştiri bombardımanına tutması olduğunu söyleyebilirim.

Kitabı okursanız, yazarın Nobel ödülü kazanmasında büyük payı olan bu nehir romanın nasıl böyle bir etkisi olduğunu anlayacaksınız.

Sevgili arkadaşım thalassapolis'e ve sevgili Cemre'ye, bu verimli okuma ve birlikte yeni bir yazar keşfimiz için teşekkür ediyor, Necib Mahfuz yazılarını, yazar üzerine değerli görüşlerini merakla bekliyorum.  



2 yorum:

  1. Bu kültüre çok uzağım. O yüzden çok endişeliyim ve çekingenim okuma konusunda, belki de hiç cesaret edemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazar tavsiyem değildir ama çok merakınızı celbederse, Miramar ile tadına bakmanızı öneririm.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.