17 Mayıs 2010 Pazartesi

ALMODOVAR TEOREMİ_Antoni Casas Ros

Yayınevi: Sel Yayıncılık
Basım Yılı: 2008
Sayfa Sayısı: 108


Almodovar Teoremi, yazarının gizemli kalmakta ısrar edişi yüzünden, bazı çevrelerin bizzat Pedro Almodovar tarafından yazılmış olduğuna inandığı, enteresan bir hikayeye sahip.

Matematik kariyerindeki yükselişi şerefine bir kutlamadan sevgilisiyle dönerken kaza geçiren genç bir adam. Alkollü bir halde ve hızla seyrederken, orman yolunda önlerine aniden bir geyiğin çıkmasıyla araç savrulur ve yol kenarındaki ağaca çarpar, Sandra ölür, Antoni'nin yüzü parçalanır.

"Bir insana bir yüzü düşündürecek, titremiş bir fotoğrafım ben." (sf.11)

Uzun süre insan içine çıkmayan, çatı katındaki odasında yazarak ve internet üzerinden matematik dersleri vererek yaşayan Antoni, Pedro Almodovar'la tanışmasının ardından, hayranı olduğu yönetmenin ona verdikleriyle bir dünya kurar kendine.

Almodovar'ın filmlerinde işlediği sıradışı olgularla örülü romanın, iyi bir edebiyat ürünü olduğunu söyleyebilirim, tabii ilk kitap oluşunu da göz önüne alırsak. 2008 yılında İspanya'nın en iyi romanı seçilen kitabın bazı cümlelerinde saf bir toyluk var ama genel olarak başarılı bir şekilde tamamlanmış.

Almodovar Teoremi'nin methiyeler düzülecek bir tarafı yok ama yalın anlatımı ile, özellikle Almodovar'ın sinemasına aşinaysanız okumaktan keyif alacağınız bir kitap.



2 yorum :

  1. Almodovar Teoremi süperdi çok güzel yazıyorsan sen ya, ayrıca insan okurda da güzel yazılmış canım.

    YanıtlaSil
  2. Evet, benim tanıtım kısa olduğu için onu da eklemek istedim. Gece Kütüphanesinin yarı yarıya da kitapla dolu olması lazım normalde ama filmlerden sıra gelmiyordu bu ara. Bununla siftahı yapmış olduk.

    Yorumun için teşekkür ediyorum. :)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.