12 Şubat 2011 Cumartesi

GÖRME BİÇİMLERİ_John Berger

Yayın Evi: Metis Yayınları
Basım Yılı: Ekim 2010
Sayfa Sayısı: 155

Beklediğim bir resim yorumlama kitabıydı, John Berger'a ait bu kitapta çeşitli klasik resimler ve reklamlar üzerine yorumlar, genel karşılaştırmalar mevcut fakat okuyucusunu tam manasıyla doyurmaktan uzak kaldığını düşünüyorum.

Kitabın ilerleyen kısımlarında bir çok sayfa boyunca sadece resimler koyup, siz bundan ne mana çıkarırsanız çıkarın demesi de biraz tuhaftı açıkçası.

Önyüzünde yazdığı üzere BBC televizyonu için çekilen bir programdan derlenen görüşleri içeren Görme Biçimleri fazlasıyla dağınık bir kitap ve düşünceleri çeşitlendirme açısından hayli fakir denilebilir. Bahsi geçen resim ve fotoğrafların kitaba siyah-beyaz ve minik boyutlarda eklenmesi ayrı bir handikap diye düşünüyorum. Yine de bir göz atmaya değer.


5 yorum :

  1. Canım Biblio
    Bazen çok büyük beklenti ile okumaya başladığımız kitapların hayal kırıklığı yaratması üzücü oluyor. Hatta bazen bilgilenmek okuduğum kitapları hiç okumasamda olurmuş hissiyatı oluşuyor zira yeni hiç birşey söylemiyor. Bu sıkıcı bir durum.

    Yazılarını özlüyorum bilmem söylememe gerek var mı? :))

    YanıtlaSil
  2. Bir kere resimler siyah beyaz ve küçük dedin, benim gibi iletişim dili görsel olan biri için büyük hayal kırıklığı olurdu böyle bir kitabı almak.:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Deniz, bu da hakikaten bahsettiğin gibi çok da fazla şey söylemeyen kitaplardan.

    Çok teşekkür ederim canım, gene yazma modundan uzaklaştım sanırım bu aralar ailede bahsettiğim yoğunluklar yüzünden. Bu hafta da aynı şekilde devam ediyor. :)

    N.Narda

    Benim için de aynı şekilde oldu. Açıklamaları okuyabilmek için resimleri doğru dürüst göremedikten sonra çok bir anlam ifade etmiyor kitap.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar...
    Bu kitabı yorumladığınızı gördüğümde biraz heyecanlandım çünkü bir süre önce ben de bu kitabı okudum ama kendimce oturup da yorumunu yapamadım bir türlü. Elbette her kitaptan herkes farklı tatlar alır. Hatta bazen aynı kitap sırf olması gereken döneme denk gelmediği için keyif vermez kişiye.
    Ben bu kitabı çok severek okudum. Dediğiniz gibi bol fotoğraf-resim kullanılmış ama içerikteki anlatım ve yorumlar bana çok hoş geldi. Hatta diyebilirim ki işlediği konulara farklı bir bakış açısından bakmama neden oldu.
    Saygılar...
    Ebru

    YanıtlaSil
  5. Merhaba, hoşgeldiniz Gece Kütüphanesi'ne..

    Kitabı okuduğunuz dönem, ruh hali, mekan v.s. herşeyin o kitabın okuyucuda bıraktığı tad için önem arzettiği düşüncenize katılıyorum. John Berger'in kitabını da sevmedim değil sadece biraz tadımlık buldum ve resim kalitesi beni rahatsız etti.

    Eğer yazarsanız yorumunuzu okumaktan memnuniyet duyarım. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.