7 Nisan 2014 Pazartesi

DÜĞÜN EVİ [Necip Mahfuz Okumaları_1]

Yayın Evi: Turkuvaz Kitap
Basım Yılı: 2007 
Sayfa Sayısı: 143

Necip Mahfuz Okumaları mızda ilk kitabım Düğün Evi'ydi. Kitabın tek şahane tarafının kapağı olduğunu söyleyebilirim, hem konu-mekan ile uyumunu, hem de fikir ve çizim olarak çok beğendim.

Oyun yazarı Abbas Yunus, annesi ve babası, evlerinde kalan başarısız oyuncu Tarık Ramazan, Tarık'ın sevgilisi Tahiye, Düğün Evi'nin ana karakterlerini oluşturuyorlar. Abbas Yunus, Tahiye'ye aşık olur ve evlenirler ancak işler umdukları gibi gitmez. Başlarına gelen felaketi ve öncesini bir tiyatro oyunu şeklinde yazan Abbas, başrollerden birini Tarık'ın oynamasını ister. Kahire'de bir tiyatroda sahnelenmeye başlayan 'Düğün Evi'yle, ailenin sırları açığa dökülecek ve oyun, acı bir yüzleşme niteliği taşıyacaktır..

Kitabı akıcı bir uslûbu olması sebebiyle çabucak bitirdim ama aynı zamanda fena halde içimi sıktı. Laçkalaşmış, hatta büsbütün ortadan kalkmış denilebilecek ahlak anlayışı mıydı bunun sebebi, bilmiyorum. Neden o denli rahatsız edici olduğunu çözemediğim bir sefaleti vardı romanın. Fransız edebiyatı da bir dönem bu anlayıştan yoksun olmasına karşın Balzac'ın Kibar F.....ler gibi kitapları veya Maupassant'ın herhangi bir hikayesinin bu kadar tiksintici bir etkisi yok, mesela. Yani sıkıntı sadece alabildiğine pervasız hayatları anlatması değil diye düşünüyorum.

Düğün Evi'ni bitirdiğimde, yazarın okumamız kapsamında seçtiğim diğer iki kitabını hiç okuyasım yoktu, 'benim' diyebileceğim yazarlardan biri olmayacağı kesindi.


3 yorum :

  1. Mahzen isimli bir korku gerilim romanini okudugumda ben de cok rahatsiz olmus ve kitabi yirtip atmadan rahatlayamamistim, bu da kotu bir baslangic olmus...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gitti Ama Unutulmadı bende de öyle bir etki yapmıştı, etkisinden çıkamamıştım, psikolojimi altüst etmişti, tabii okuduğumda 15 yaşında filandım. Hatta geçenlerde bir dizide karakterlerin birinin elinde gördüm, hatırladım gene. O.o

      Düğün Evi de iç sıkıntısı resmen ama tabii korkutucu bir tarafı yok en azından. :)

      Sil
  2. Ensest ilişkiler en tiksindiğim konulardır. Ensest temalı kitap okurken bile yazarı okuduğum kadar tiksinmedim. Yazarın aşağılık kopleksi olduğunu düşünüyorum, bize sevimsiz gelende bu galiba.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.