21 Haziran 2011 Salı

FRANSIZ TEĞMENİN KADINI_John Fowles

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları
Basım Yılı: 2008 (7. baskı)
Sayfa Sayısı: 425

Fowles'i kronolojik sırayla okumaya devam ediyorum. Yazarın dilini ve zihnini çok beğenmeme karşın, harikulade bir anlatıma sahip, tadımlık ilk romanı Koleksiyoncu, sayfalar boyunca fazlasıyla dağılsa da mükemmel bir şekilde toparlanan gizemli Büyücü'den sonra Fransız Teğmenin Kadını'na sıra geldiğinde bu derece etkileyici bir romanla karşılaşmayı beklemiyordum.

Charles da, onun diğer erkek roman karakterleri gibi tam olarak ne istediğini bilmeyen, şaşkın ve etkiye açık bir adam. Kasabada adı kötüye çıkmış bir kadın olan Sarah ise yine Fowles'in diğer kadınları gibi kuvvetli duygu ve düşüncelere sahip, etkin ve ilginç bir karakter. Charles'ın nişanlısı Ernestina konusunda yazar ikilemde kalmış gibi: kız önce alaycı, eğlenceli ve sıkı bir portre çizerken, romanın sonlarına doğru çözülüveriyor.

John Fowles'in Viktorya döneminde geçen modern bir roman yazma fikri hakikaten çok ilginç. Fransız Teğmenin Kadını kurgu olarak da okuyucusuna çok şey sunan bir kitap. Geriye dönüşleri, farklı farklı sonlar sunarken saçmalamaması, Fowles'in Hitchcock gibi romanın içine sızması, kurgunun iskeletini gözler önüne serdiği 13. bölüm  v.s. her yönüyle doyurucu ve çarpıcı bir okuma serüveni ediniyorsunuz onunla.

Olumlu eleştiri, olumsuza kıyasla her zaman çok daha sığ ve kısıtlıdır malum. Söylemek istediğim; elinizdeki bütün kitapları bir tarafa bırakın ve bu kitabı okuyun. Pişman olmayacaksınız.

Not: John Fowles'in kitaplarını netten topluca sipariş verirseniz ne ısmarladığınıza bir bakın! :)))

14 yorum :

  1. Hiç okumadım yazarın kitaplarını. Hemen edineceğim, merak ettim.

    YanıtlaSil
  2. Euheue :))) çok eğlenceli bitti yazının sonu...
    Hangi siteden sipariş verdin?

    YanıtlaSil
  3. Elif Ayvaz,

    Hedefine ulaşan bir yazı olmuş o zaman. Teşekkürler :)

    Kitapçı Kız,

    :)) Hepsiburadanın sipariş bölümü burda görülen. Ama son zamanlarda genellikle dnr'ın internet sitesinden alıyorum, en uygun ve güveniliri o.

    YanıtlaSil
  4. okuoku.com sitesine de göz at canım, Şu anda yaz kampanyası da var
    Fiyatları çok uygun ve kısa sürede gönderiyorlar... Kitap kulübündeki birçok arkadaş ve ben de dahil olmak üzere denedik, onayladık :))

    YanıtlaSil
  5. Evet daha önce bakmıştım, kıyaslamıştım kulüpte konuşulduğunda. O zaman dnrdan daha pahalıydı bazı kitaplar ama şimdi baya bir indirimde görünüyor. Teşekkür ederim yeniden değerlendiricem.

    YanıtlaSil
  6. Merakla yorumunu bekliyordum. Gerçekten güzel bir kitap. Ben de tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  7. Seviyorum Fowles. Büyücü ve Fransız Teğmenin Kadını beni büyülemişti. Sonra diğerlerini de okumayı çok istedim ama bir türlü devam edemedim.

    Filmi de (film uyarlamalarına ne kadar ön yargılı olsam da) başarılı.

    Ellerine sağlık canım, yazının sonundaki tebbessümüm hala sürüyor :))

    Sevgiler Canım Biblio'm

    YanıtlaSil
  8. Bahar,

    Tamamlayıcı yorumun için teşekkür ederim. :)

    Deniz'cim,

    Fowles üzerine daha önce konuşsaydık keşke, beraber okurduk :)

    Çok teşekkürler canım, gülümsetebildiysem ne mutlu. Baktığımda bana hayli komik gelmişti, eklemek istedim :)))

    YanıtlaSil
  9. Agatha Christie haftamıza kadar Abanoz Kule'yi bitiricem ama Fowles'ten okunacak üç kitabım (Zaman Tüneli, Aristos Yaşam Üzerine Notlar ve Yaratık) daha var. ;)

    Bir de Eylül'de yeni kitap alma hakkım. :)))

    YanıtlaSil
  10. sipariş listesi değil büyü tarifi gibi =)
    bi adet yarasa tırnağı, bi adet tavuk ayağı
    ne iksiri yapıyosun =))
    çok eğlenceli =)))

    YanıtlaSil
  11. :))) Fowles iksirinin malzemeleri bunlar hakikaten, içince çarpıyo insanı.

    1 adet yaratık Gönderildi :D

    YanıtlaSil
  12. Yıllar öncesi,çok beğenerek okuduğum bir kitap.İz bırakanlardan.Okurken bunu film yapsalar ne güzel olur diye düşünmüştüm.Ama dedim o gözlerin anlamını kim verebilir.Sonra Merly Streep'ten filmini de
    izledim.Muhteşemdi.Filmde doğal olarak tek son vardıİzlemeyenler varsa tavsiye ederim.Ayrıntı yayınlarından öyle güzel kitaplar var ki okunacak.Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  13. Ben de yenilerde filmini izledim, yakında Gece Kütüphanesi'ne yazacağım. Ayrıntı Yayınlarının kitapları hakikaten sıradışı ve sağlam. Teşekkürler yorumunuz için. Her zaman bekleriz.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.