29 Eylül 2011 Perşembe

KIRIK AYNA_Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 1964
Sayfa Sayısı: 208

Ayna boydan boya kırıldı,
Lady Shalott "Felaket üzerimize çöktü!.." diye bağırdı.


Agatha Christie'nin Kırık Ayna(Ve Ayna Kırıldı) kitabı Tennyson'un şiirinden alınan bu etkileyici mısra üzerine kurulmuş.

Yazarın 70 küsur yaşlarındayken yazdığı Kırık Ayna, Miss Marple ve köy polisiyelerinin de sonuncusu. Romanın bu açıdan hüzünlü bir başlangıcı var. St. Mary Mead'de yaşamaya devam eden Miss Marple artık çok yaşlı ve kolaylıkla yürüyemiyor. Köy merkezinin biraz ilerisine bir Yeni Şehir kurulmuş, modern apartmanları ve genç nüfusu ile yılların getirdiği değişimi gözler önüne seriyor. Miss Marple'ın yeni yardımcısıyla da başı dertte ve kitabın onunla ilgili kısımları hakikaten çok eğlenceli. Nefret ettiği Mrs. Knight isimli hastabakıcısıyla kendi gizli yöntemlerini kullanarak başetmesinin yanısıra orta hizmetçisi Cherry'i kayırması da bir parodi gibi neşeyle okunuyor.

Bizim sevimli ihtiyarcık çok sıkıldığını söyleyince, emektar doktoru Haydock'tan yine bir cinayetin çözümüyle uğraşmanın kendisine iyi geleceğine dair bir reçete alıyor. Köy sakinlerinden, Marple'ın arkadaşı Mrs. Bantry (kendisini Cesetler Merdiveni kitabından, kütüphanesinde bir ölü bulunmasıyla hatırlıyoruz) kocası ölünce Gossington Hall isimli malikanesini ve bir kısım araziyi ünlü bir sinema sanatçısı olan Marina Gregg'e satmış. Marina Gregg'in evinde bir dernek yararına verilen partide, davetlilerden Mrs. Badcock zehirlenerek öldürülünce Miss Marple'ımızın ihtiyacı olan bilmece de açığa çıkmış oluyor..

Uzun zamandır hiçbir Christie kitabını okurken bu kadar merakla kıvranmamıştım. Kırık Ayna'yı daha önce okumuş olmama rağmen Marina Gregg'in davetlilerini karşılarken gözünü bir noktaya dikerek orada çok dehşetli bir şey görmüş gibi bakmasının nedenini hatırlayamadım. Ne gördüğünü anlaması zor değilse de onda niçin böyle bir his uyandırmış, onu anlamak için kitabın sonuna gelmek gerekiyor.

Agatha Christie, kitaplarında sevdiği şair ve yazarlardan sık sık alıntılar yapmasa, bazen bu kitapta olduğu gibi tüm hikayesini bir mısra yahut cümle üzerine kurmasa onun yazdıklarından bu denli keyif alamazdım diye düşünüyorum. Bu şekilde yazdıklarını derinleştirmesini çok seviyorum.

Kırık Ayna, kolay anlaşılır bir kurguya sahip olmasına rağmen, dramatik ve nostaljik yönleriyle iyi bir kitap. Miss Marple külliyatının sonlarına doğru okumanızı tavsiye ediyorum.

7 yorum :

  1. bu kitabunı okumamıştım,okunacaklar listesine girdi ;)sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitap ama yeni basımı henüz yok maalesef. Umarım bulup okursunuz. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Canım Biblio kitabın yeri kesinlikle ayrı. Aldığım box setinde birbirinden muhteşem ve ünlülerin oynadığı bir uyarlamasını izlemiş ve çok da ısınamamıştım. Ancak film kitabın yerini tutmuyor. Sırasının gelmesini merakla bekleyeceğim.
    (not: sana önerdiğim sitede benim izlediğim versiyonu yanılmıyorsam var)
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  4. Deniz'cim, dediklerine tamamen katılıyorum canım. Bahsettiğin siteden filmleri izlemeye devam ediyorum, çok güzeller. On Küçük Zenci'leri izlicem yakın zamanda inşallah. Çok merak ediyorum ama hayalkırıklığına uğramak da istemiyorum o muhteşem kitapla ilgili. Dediğin gibi güzel olduklarına güveniyorum canım arkadaşım.

    Koltuktaki Ölü yazını da merakla bekliyorum, sürekli ne okudum a gelip bakıyorum bu arada. :)

    YanıtlaSil
  5. Ben de filmini izledim bu kitabın, Miss Marple'ı Angela Lansburry oynuyordu, Marina'yı ise Elizabeth Taylor canlandırmıştı. Marina'nın kocası da Rock Hudson idi sanırsam.

    YanıtlaSil
  6. Çok sürükleyici bir kitap öncelikle. Kasabaya taşınan eski ünlü bir aktris tekrar sahneleri dönüyor ve kasabada bir film çekiyor. Komşularla tanışma partisinde ise bir kaza(!) oluyor ve bir bayan ölüyor. Teşhis sonucu zehirlenme çıkıyor ama kadını öldürmek için hiçbir neden yok,ünlü oyuncumuzun esas hedef olduğu düşünülüyor böylece. Onu öldürmek isteyen kim acaba ve sebebi ne?Geçmişte yaşanan bir hadise olabilir mi? Ardından gelen 2 cinayet ve çok zor tahmin edilebilen bir sonla[50. tahminimde buldum sanırım:)ama sebebini bulmak çok zor ] muhteşem bir final. okuyalı bayagı oldu benım, okuduğum 17. kitabım olmuş zamanında, 9/10 vermeyi uygun gördüm. Eserin Filmini de izledim biraz farklılıklar var kitapla ama basarılı bir film. Herşeyin anlaşıldığı kısımlarla beraber ilginç bir son kesinlikle...

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler kitabı anlatan yorumunuz için.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.