13 Ağustos 2018 Pazartesi

VİRAN KULE John Dickson Carr


Yayın Evi: Ak Kitabevi
Basım Yılı: 1963
Sayfa Sayısı: 166

Viran Kule, John Dickson Carr romanları arasında okumak istediklerimden biriydi ama ilk birkaç romanını okuduktan sonra yazarın kitaplarını hemen okumalıyım gibi bir düşüncem olmadığı için sıra gelmemişti. Geçtiğimiz sonbaharda Kapalı Oda Okumalarımız dahilinde kilitli oda polisiyelerinden biri olan bu kitabı da listemize ekledik, böylece okudum.

Bir nehir kenarında, eski ve yarı yarıya yıkılmış bir kulenin damında yaşlı bir adam sırtından bıçaklanmış olarak bulunur. Kulenin bir tarafında nehir akmakta, diğer yönde ise kuleye hiç kimsenin girmediğine yemin edebilecek şahitlerin bulunduğu bir çayır bulunmaktadır. Katili buhar olup uçmuş gibi görünen bu cinayeti Dr. Fell çözebilecek midir?

Yazarın meşhur Dr. Gideon Fell serisinin 16. kitabı olan Viran Kule'nin, John Dickson Carr'dan okuduğum diğer polisiyeler gibi, meraklı hikayesi ilgiyle okunabilecek ancak ayrıntılar konusunda biraz demode kalmış bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yalnız Ak Kitabevi'nin bu kitap için Vala Nureddin'e yaptırdığı çevirinin dili gayet zengin ve güzeldi, eski kelimelerin de kullanılmış olmasının kitabın modası geçmiş havası, düşünceleri, tasvirleriyle bir alakası yok.   



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.