6 Haziran 2011 Pazartesi

OTOMATİK ALİCE_Jeff Noon

Yayın Evi: Postiga Yayınları
Basım Yılı: Kasım 2010
Sayfa Sayısı: 229

Otomatik Alice, Alice Harikalar Diyârında nın baş kahramanı Alice'in (tıpkı Aynadan İçeri kitabındaki gibi) bu defa bir saatin içinden geçerek yaptığı zaman yolculuğu sonucu, 1998 yılına gelişiyle başlıyor. Alice'in geri dönerek teyzesinin dil bilgisi dersine yetişmesi ve bir de yaptığı puzzle'ın eksik parçalarını bulması gerek. Bu serüveninde ona klasik hikayedeki  karakterlerin yerini alan çeşitli tuhaf yaratıklar ve bir de ikiz kez kızkardeşi olduğunu iddia eden oyuncak bebeği Celia (Otomatik Alice) yardım ediyor.

Kitabı çabucak okuyup bitirdikten sonra şimdi, Jeff Noon'un yaptığının biraz "etinden, yününden, suyundan" faydalanmak  olduğunu düşünüyorum. Bunu da American McGee's Alice oyunu veya Tim Burton'un filmi nde olduğu gibi kendine has değerlerini oluşturacak şekilde ortaya koyamıyor maalesef.

Alice Harikalar Diyârında kitabını okuyan ve kıymet biçen bir okuyucu için, Otomatik Alice modern bir saçmalık olarak yeterli altyapıya sahip değil. Sadece Alice'i bir parça anımsatan bir şeyler okumak isterseniz göz atabilirsiniz elbette.

Alice ile ilgili ilham verici yazısı için Euphoric'e teşekkürlerimle..

4 yorum :

  1. Bu tip kitapların tanıtımı çaok faydalı oluyor, hem haberdar oluyoruz, hem de mutlaka okunacaklar listesi kabarmıyor:)Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Kirpinin Zarafeti'ni de merak ettim şimdi, güzel bir tanıtım yapmışlar...

    YanıtlaSil
  3. ben teşekkür ederim =)
    Asıl Alice'i araştırmaya itmişti beni Celia =)

    YanıtlaSil
  4. N.Narda,

    Rica ederim. Benim de çok faydalandığım bir şey kitap incelemeleri. Kirpinin Zarafeti olumlu not alacak bir kitap gibi görünüyor şimdilik. Bitince yazarım inşallah :)

    Euphoric,

    Gerçek Alice muhteşem bir kitap hakikaten.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.