4 Haziran 2011 Cumartesi

PARFÜMÜN DANSI_Tom Robbins

Yayın Evi: Ayrıntı Yayınları
Basım Yılı: 2010
Sayfa Sayısı:  361

Bir kitabını okuyarak yazar hakkında tam bir fikir sahibi elbette olunmaz ama Tom Robbins, yazdıklarını eğlenerek okusam da "benim" yazarlarımdan biri değil maalesef. Kendisi okurunu bilgi bombardımanına tutan modern romancılardan biri gibi göründü zihnime.

Parfümün Dansı yahut kulağa daha az estetik gelen asıl adıyla Pancarın Dansı'nı okumaya başladığım dönemde hayatımda bir pancar takıntısı vardı ki ilginç bir denk gelme oldu bu. Parçalanınca kan gibi sızan bordo renkli özsuyu, tuhaf kokusu ve küspemsi tadıyla elimin altında bulunan pancarı kitaba temel motif olarak seçerek uzun uzun tariflemesini bu sebeple sevdim dersem yerinde olur.

İki zaman katmanıyla yola çıkan bir roman, Parfümün Dansı. Üzerinde yaşlılık alametleri görülmeye başladığı an hükümdarlarını katlederek yenileyen bir kabilenin başındaki Alobar, ölüme yaklaştığını anlayınca ülkesini terkeder ve dağlara sığınır. Orada, adetleri gereği ölen kocası ile birlikte gömülmeyi reddederek kaçan Kudra ile karşılaşınca aralarında köklenen sevgi, mitolojideki zevk ve bereket tanrısı Pan'la tanışmalarının ardından, birlikte ilginç bir ölümsüzlük deneyimi yaşamalarına neden olacak kadar kuvvetlenir. Onlar yüzyıllar öncesinden zamanımıza ilerlerken, Paris'te kendi halinde bir parfümcü dükkanına sahip Madam Devalier ve kızı Priscilla, LeFever parfüm şirketinin sahipleri v.b. karakterler roman boyunca karşımıza çıkarak bir başka boyut oluştururlar.

Tom Robbins'in kitabı, bizzat yaşayarak yargıya varılması gereken bir deneyim gibi. Üzerine ne söylense boş. Çok sevebilir, kayıtsız kalabilir ya da nefret edebilirsiniz. Her halukârda okunmaya değer.



  

4 yorum :

  1. uzun sıradır kitaplığımda okunmayı bekliiyor ve en kısa zamanda okicam :>
    )

    YanıtlaSil
  2. Okuduğunda da yorumlarını paylaşırsan memnun oluruz. :)

    YanıtlaSil
  3. Okumaktan çok keyif aldığım, çok sevdiğim bir kitap. İlgi alanıma giriyor olması da buna etkendir eminim. Dediğiniz gibi herkesin seveceği bir kitap değil.
    Sevgiler
    Ebru

    YanıtlaSil
  4. Nazik ve tamamlayıcı yorumunuz için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.