22 Ağustos 2014 Cuma

KÜÇÜK PRENSES F.H. Burnett


Yayın Evi: Altın Çocuk Kitapları
Basım Yılı:1993
Sayfa Sayısı: 192

Küçük Prenses'i her zamanki gibi, Çocukluk Okumalarımızda da mutluluk ve hüzün karışımı bir duyguyla okudum.Tatlı tatlı öğütler veren, gerçekten kıymetli olanın ne olduğunu anlatan, çok güzel bir çocuk kitabı olduğunu düşünüyorum.

Babasının Londra'da yatılı bir kız okuluna yazdırdığı Sara, şık kıyafetleri, oyuncakları ve tatlı davranışlarıyla arkadaşlarının gözünde küçük bir prenses gibidir. Sara, iflas edip tüm servetini kaybeden babasının ölümünün ardından, okulda hizmetçi olarak çalışmaya başlayacak ve yaşayacağı zorluklar onun prenses tavrını sınayacaktır.. 

Kısa bir dönem, 4. ve 5. sınıflara öğretmenlik yaparken, biraz da çocukları eğlendirmek amacıyla Küçük Prenses'i bir mini piyes olarak yazıp oynatmıştım. Özellikle çatı katındaki prenses sofrası en ilgi gören sahneydi. Provalarda ve seyircili oyun esnasında, çocuklar o kadar mutlu olup, keyif almışlardı ki, ışıldayan yüzlerini bugün gibi hatırlıyorum. Bu hatırasıyla da kitabın ayrı bir yeri var bende.

Son defa okuduğumda ise, fırıncı kadın ve sıcak, minik, üzümlü ekmeklerden bahseden bölüm biraz içime oturdu. Birkaç sayfa boyunca, kelimeler bulandığı için okumakta zorlandım açıkçası.

Sadece bu defa, kitaptaki iki şey biraz tuhaf geldi bana. Birincisi Sara'nın bir kaplan postunu sevmesi, diğeri de minik odasına sihirli dokunuşlar yapan ellerin onu Becky ile bir tutmaması. İki küçük muhtaç çocuk ikisi de, Sara'nın hayallerinin olması mı onu önemli kılan? Belki minik ayrıntılar bunlar ama çocuk kitaplarını çocuklar yazmıyor nihayetinde.

10 yorum :

  1. Defalarca okuduğum harikulade bir kitap. Bende de bu baskı var, hala saklıyorum elimin altında:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir kapak gerçekten, ciltli olmasını da seviyorum. Çocukluk kitaplarıma gözüm gibi bakıyorum ben de.

      Sil
  2. Küçük Prenses. bana okumayı sevdiren kitaptır. Çocukluğuma götürdünüz beni :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluk Okumalarımız esnasında, biz de o zamanlara gidip gelmiş ve bundan büyük bir mutluluk duymuştuk. :) Şimdi o kitapların yazılarının benzeri bir güzelliğe vesile olmasına sevindim.

      Sil
  3. Aaaa çocukluğuma gittim. Bende okumuştum bu kitabı ve çoook sevmiştim. İlk üzümlü ekmeği bu kitapta duymuştum ve anneme bana üzümlü ekmek yap diye tutturmuştum. Annem de yapmıştı. :) Paylaşım için teşekkürler...Sayenizde anılarımda yolculuk yaptım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu okumamızın en güzel tarafı vesile olduğu zaman yolculuğu, sanırım. Üzümlü ekmek, ne tatlı bir hatıra olmuş. Siz yazınca aklıma geldi, Ayşegül serisinden uçaktaydı sanırım, taze sıkılmış portakal suyu içiyordu, ben de içmeden kitabın o kısmını okumazdım :)

      Sil
  4. Cizgi filmi daha guzeldi bence:) bu arada ben de kitapta seninle ayni yere takilmistim bibliocum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çizgi filmi olduğunu bilmiyordum, izleyeyim en kısa zamanda.

      Aslında takılıp kitabın büyüsünü bozmak istemedim ama bu yaşta okuyunca ister istemez düşünüyor insan :)

      Sil
  5. Çizgi filmin ismi Little Princess Sara, trt1'de yayınlanırdı ben küçükken, bence sen de mıutlaka rastgelmişsindir izlesen hatırlarsın:)muhteşem çizimlerdi... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu izlemedim sanırım ama Çiçek Kız'ı çok severdim. Sara'yı da buldum, izlicem en kısa zamanda, 46 bölüm o.O

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.