7 Kasım 2015 Cumartesi

POİROT ARAŞTIRIYOR Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Mart 2015
Sayfa Sayısı: 208 

Agatha Christie Hikaye Odası'nı hazırlarken Poirot'nun iki hikaye kitabı henüz Türkçe'ye çevrilmemişti; Poirot'nun İlk Davaları ve Poirot Araştırıyor. Altın Kitaplar, Poirot külliyatındaki bu önemli eksikleri peşpeşe tamamladıktan sonra, Agatha Christie'nin kendi dilimizde okuyamadığımız 13 hikayesi kalmış durumda.  

Poirot Araştırıyor kitabındaki tüm hikayelerde ünlü dedektif, arkadaşı Hastings ile birlikte olayların üzerine gidiyor. Belli bir düzen dahilinde, biraz Holmes ve Watson'ı hatırlatan hikayeler. Seriden eksik kalmaması için okunabilir.

Batı Yıldızı Olayı

Meşhur aktris Mary Marvell, sahip olduğu kıymetli elmas ile ilgili bir tehdit mektubu alır. Batı Yıldızı adındaki elmasın çalınmasından endişelenen genç kadın, Hercule Poirot'dan yardım ister.

Marsdon Malikanesi'nin Gizemi


Ölmeden hemen önce, genç ve güzel karısı lehine yüklü bir hayat sigortası yaptıran yaşlı bir adamın hikayesi. 

Ucuz Dairenin Gizemi


Hastings'in arkadaşlarından Bayan Robinson, Londra'nın gözde semtlerinden birinde, büyük ve güzel bir apartmanda inanılmayacak kadar uygun fiyata bir daire kiralar. Hercule Poirot bunu duyduğunda möbleli, rayici yüksek bu dairenin dörtte bir fiyatına verilmesindeki gizemi çözmeye karar verir. Kitaptaki en güzel hikayelerden biri.
 
Av Köşkü'nün Gizemi


Ağır bir grip geçirmekte olan Poirot, taşrada bir av köşkünde öldürülen amcasının katilini bulmasını isteyen Roger Havering olayını, hevesli arkadaşı Hastings'e verir. Kendisi ise oturduğu yerden gelen bilgileri değerlendirecek ve gözlerini kapatıp gri hücrelerini çalıştıracaktır.
 
Milyon Dolarlık Soygun


Londra'dan New York'a giden büyük Olympia gemisinde genç bir emanetçinin taşıdığı, bir milyon sterlin değerindeki Özgürlük Tahvilleri çalınır. Perişan durumda olan genç adamın nişanlısı Hercule Poirot'dan yardım ister.
 
Mısır Lahtinin Sırrı ♥


Mısır'da Kral Men-her-Ra'nın mezarının keşfinin ardından kazı ekibindeki uzmanlar birer birer ölmeye başlar. Arkeolog Sir John Willard'ın oğlu babasının cenazesini Londra'ya getirdikten sonra yarım kalan kazı işini tamamlamak için Mısır'a döner. Annesi ise lanetli olduğunu düşündüğü mezar ile uğraşacak oğlu için endişelenerek Poirot'ya başvurur.
 
Grand Metropolitan'daki Soygun


Hastings, sevgili arkadaşı için büyük bir otelde bir haftasonu tatili planlar. Otelde, Poirot ile akşam yemeğinde karşılaştıkları Bayan Opalsen'in mücevherlerine iltifat edince, kadın size incilerimi de göstermeliyim diyerek odasına çıkar.  Birkaç dakika sonra Bay Opalsen'in yanına gelen bir otel görevlisi bir soygunla karşı karşıya olduklarını haber verir. Poirot, çalınan incilerin peşine düşecek, zekasıyla olayı çözecektir.
 
Kaçırılan Başbakan


Önemli bir konferans öncesi kaçırılan İngiltere başbakanını bulması için başvurulan kişi elbette ki mühim dedektifimiz Hercule Poirot'dur.

Bay Davenheim'in Ortadan Kaybolması


Poirot ile Scotland Yard'dan eski dostumuz Müfettiş Japp'ı çaya bekliyorduk. Yuvarlak çay masasının çevresinde oturuyorduk. Poirot, hya kadının düzensiz bir şekilde masanın üzerine bıraktığı tabak, fincan ve çatal bıçağı düzenlemeyi henüz tamamlamış, hatta metal demliğe de birçok kez güçlü bir şekilde hohlayıp ipek mediliyle cilalamıştı. Çaydanlık ocakta fokurduyordu. Hemen yanındaki ikinci bir küçük emaye tencerede ise sıcak çikolata vardı. Poirot kendi deyişiyle bunu her zaman biz 'İngilizlerin siyah zehrine' yeğliyordu. [sf 164]

Bu küçük çay partisinde Hercule Poirot ile Japp kaybolan Bay Davenheim olayı üzerinden bir iddiaya girer, Poirot koltuğundan kalkmadan sadece düşünerek bu gizemi çözebileceğinden emindir, Japp ise buna inanmaz. Bir haftalık iddia süresi başlar..
 
Asil İtalyan'ın Macerası


Dr. Hawker komşusu Poirot'yu ziyarete gelmiştir. Oturup yarım saat sohbet ettikten sonra doktorun kâhyası  telaşlı bir şekilde içeri girer ve hastalarından birinin arayarak, 'Beni öldürdüler. doktor yardım et.' dediğini söyler. Doktor, Poirot ve Hastings, adamın evine vardıklarında, onu yazı masasına kanlar içinde yığılmış halde bulurlar..

Kayıp Vasiyetname


Anne ve babasını küçükken kaybeden Violet Marsh, amcasının yanında büyümüş ve eğitim için onun yanından ayrılırken, aralarında bir zıtlaşma olmuştur. Amcası Andrew, ona 'Bir gün kimin daha zeki olduğunu anlayacaksın!' der ve yıllar sonra öldüğünde genç kızın zekasını kanıtlamasını gerektiren tuhaf bir vasiyetname bırakır. Violet'in mirasa sahip olabilmesi için bulmacayı çözmesi gerekmektedir, Hercule Poirot'dan yardım ister.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.