4 Ağustos 2017 Cuma

YANILSAMALAR KİTABI Paul Auster



Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 2015
Sayfa Sayısı: 324

David Zimmer, tüm ailesini trajik bir kazada kaybettiği günden beri adeta derin bir kuyunun dibinde yaşamaktadır. Öylesine televizyon izlediği bir gece, sessiz film komedyeni Hector Mann'ın bir performansına denk gelir ve acıyla uyuştuğu uzun günlerin sonunda ilk defa bir şeye güldüğünü farkeder. Yıllar önce ortadan kaybolan komedyenin diğer filmlerini de izlemek için içinde bir istek belirince filmleri bulmak amacıyla harekete geçerek Avrupa ve Amerika'yı dolaşır, hatta bu konuda bir kitap yazar. Kitabın yayınlanmasının ardından, onu kavuşma tutkusuyla peşinden gittiği menbaa ulaştırabilecek ilginç bir mektup alır..

Paul Auster'ın bugüne kadar okuduğum beş kitabı içinde Yanılsamalar Kitabı'nın okuması diğerlerinden farklıydı, anlattığı detaylar gözümün önünde belirdi adeta, o hayali filmleri izler gibi oldum. Belki biraz da avunmak için olmadık bir sebebin peşinden sürüklenişin hikayesini sevmişimdir. 


Resimler ne kadar güzel ya da çarpıcı olursa olsun, beni asla sözcüklerin tatmin ettiği kadar etmiyordu. Çok fazla şey sunulduğunu hissediyordum,seyircinin hayal gücüne fazla bir şey bırakılmıyordu; çelişkili olan şuydu ki,filmler gerçeğe öykünmeye ne kadar çok yakınlaşırlarsa, dünyayı temsil etmekte o derece başarısız oluyorlardı; ki dünya çevremizde olduğu kadar içimizdeydi de. [sf 24]


Bir yerden başlarsın, o noktadan ne kadar uzaklaştığını sansan da sonunda yine başladığın yere dönersin. Senin beni kurtarabileceğini sanmıştım, kendimi sana ait kılabileceğimi, oysa ben yalnızca onlara ait oldum. Gördüğüm düş için sana teşekkür ederim David. [sf 312]


4 yorum :

  1. Paul Auster'den en son İç Dünyamdan Yansımalar'ı okudum. Tam olarak çocukluğunu anlatmak değil de çocukluğuna dair hisleri ve bunların hatırlattıklarını yazmış. Şahaneydi. Okumadınızsa tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kış Günlüğü'nde daha genel yaptığı şeyi, bahsettiğiniz kitapta çocukluğuna ayırmış sanırım. Peşpeşe beş kitabını okuduktan sonra, belli ölçüde beğenmiş olmama rağmen bir süre Paul Auster okumayı düşünmüyorum ama okuyacağım zaman tavsiyenizi dikkate alacağım. Teşekkürler.

      Sil
  2. Benim de sevdiğim, anlatılan filmleri özellikle kafamda canlandırmaktan keyif aldığım bir kitap olmuştu:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay Sarayı'nı okuyana kadar en beğendiğim Paul Auster romanı bu kitaptı. Okumadıysan onu da seversin sanıyorum Eren'cim :)

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.