8 Temmuz 2010 Perşembe

EXAM / SINAV [2009]




Esrarengiz ve çok büyük bir şirkette üst düzey yönetici olarak işe alınmak için çeşitli aşamalardan geçerek son elemeye gelen sekiz kişi, uzun, penceresiz bir odaya alınır. Sınav gözcüsü olduğunu söyleyen bir adamın açıkladığı kurallara göre; verilen süre 80 dakikadır, sadece tek bir soru ve tek bir cevap hakkı vardır. Kapıdaki nöbetçiyle irtibat kurmak ve sınav kağıdına zarar vermek diskalifiye olmalarına neden olacaktır. 

Süreyi başlattıktan sonra giden gözcünün ardından,adaylar masalarının üzerindeki sınav kağıtlarının numaraları yazması haricinde tamamen boş olduğunu farkederler. İlk şoku atlattıktan sonra sorunun ne olduğunu araştırmaya başlamalarıyla bu kapalı oda bilmecesi yavaş yavaş çözülerek hikaye devam eder.. 

Filmin başında görüşme için hazırlandıklarını gördüğümüz kısa anları saymazsak, tamamı tek mekanda geçen bir film olarak "Exam" benzerleri içinde kalitesiyle dikkat çeken bir yapım. Ritmik bir şekilde iniş çıkışlar yapan psikolojik gerilim atmosferi, izleyicinin heyecan ve merakını ayakta tutmayı başarırken, "O filmi ben filanca dakikada çözmüştüm." benzeri egosantrik söylemlerden de hoşlanıyorsanız biraz daha dikkat kesilmeniz yeterli oluyor. 

Küp ve Testere gibi klostrofobik etkili filmlerden, kurbanların adaylara dönüşmesi ve odadan çıkışın elenme şartına bağlı olarak serbest olmasıyla ayrılan "Sınav", aslında bir vahşet filmi olmadığını söylüyor bize. Sona geldiğimizde herşeyin (senaryoya göre) makul bir izahı olması, dördü erkek dördü kadın adayların her birine konumlarına uygun olarak takılan lakaplar, bu zor denemede açığa çıkan gerçek karakterler bu tarz filmlerde görmeye alıştığımız öğeler olsa da film, sağlam kurgusu ve iyi oyuncularıyla ayrıcalığını kanıtlıyor.

Jimi Mistry'nin aksanına ve mimiklerine bir parantez açarsak, küstah ve atak görünümünün arkasında bir korkağı besleyen Kahverengi rolünde gayet başarılıydı. Keza Adar Beck, çok şey biliyor görünen asab bozucu psikolog olarak kutuda yerini alırken, Luke Malby hırslarını kontrol edemeyen grup lideri Beyaz kıyafetinde iyi iş çıkarıyordu.

Simon Garrity'nin hikayesinden, Stuart Hazeldine'in yazıp yönettiği İngiliz yapımı "Exam",beklentilerinizi boşa çıkarmayan türden, film izlerken zihnini yormayı sevenler için birebir, kaliteli bir oyun niteliğinde. Zekice tasarlanmış bu filmi mutlaka izleyin.



{Bu yazı 07.06.2010 tarihinde www.sivrisinema.com adresinde yayınlanmıştır.}

12 yorum :

  1. Filmle ilgili yorumlarınız üzerine haftasonu eşimle izledik.

    Bir an olsun heyecan ve gerginlik hissi kaybolmayan bir filmdi. Biz çok beğendik. Öneriniz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim, böyle yazıların yerine ulaştığını öğrenmek çok mutluluk verici.

    Bu tarz filmleri sevdiğinize göre, Fermat's Room (Kapan)a da bakmanızı tavsiye ederim, henüz izlemediyseniz. Exam'dan daha çok beğenmiştim onu.

    Yorumunuz için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Merak ettim. kesinlikle izleyeceğim. Küp filminin ilkini çok beğenmiştim. yani senaryosunu. biraz nefesimi daraltmıştı ama başarılı bulmuştum. 1408'e de benziyor sanırım. tek odada geçmesi bakımından. izleyelim görelim. hemen bulayım filmi:D

    YanıtlaSil
  4. Exam'ı izledikten sonra da yorumlarını bekliyorum.

    Açıkçası Küp beni çok boğduğu için yarısından sonra bırakmıştım ki, bu genelde yapmadığım bir şeydir. Fena film değildi gene de.

    1408'e biraz baktım çok ilginç bir filme benziyor, izleyip yazarım inşallah.

    YanıtlaSil
  5. Bugünlerde Gece Kütüphanesi'ne böyle öneriler sık geliyor ve memnun ediyor beni.

    1408'i de izlemek niyetindeyim.

    YanıtlaSil
  6. Tatilden döner dönmez Kapan'ı izleyeceğim çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  7. İzledikten sonra da yorumlarınızı okumak isterim. İyi tatiller diliyorum.

    YanıtlaSil
  8. Önerileriniz için teşekkürler...

    Exam gibi Fermat's Room filmini de zevkle izledik... Bilmeceler biraz yetersizdi sanki :))) Bir de bazılarının cevabı çok uzundu onları nasıl yazıp gönderdiler :))

    Herşeye rağmen beğenerek izledik.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Değer verip yorumunuzla geri döndüğünüz için teşekkür ederim. Film dört başı mamur değildi ama izlemesi keyifliydi bence de. Beğenmenize sevindim.

    YanıtlaSil
  10. birkaç gün önce tv de çıktı bu film(exam),başta sıkıcı gibi gelmişti ama sonra birden kendimi kaptırdım.

    YanıtlaSil
  11. Evet bir süre sonra insanı içine alan bir film hakikaten. Beğenmene sevindim canım.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.