2 Mayıs 2011 Pazartesi

CİNAYETLER KULÜBÜ_Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Eylül 2009
Sayfa Sayısı: 240

Miss Marple'ın evinde, sevgili yiğeni Raymond West ve arkadaşları her hafta Salı günleri toplanır, çözüme ulaşmamış cinayet hikayeleri anlatıp esrarı keşfetmeye çalışarak bir Cinayetler Kulübü kurarlar. Her zamanki gibi sevimli "ihtiyarcık" Miss Marple olayların arkasında gizlenen gerçekleri herkesten önce anlar ve diğerlerine anlatır. Bu kitapta Raymond West'in evliliğinin başlangıcı da var aynı zamanda.

Hikayelerden bazıları bilhassa Joyce Lampiere'nin anlattığı efsanevi kan damlaları öyküsü ve Dr Pender'in büyülü orman hikayesi çok hoşuma gitti.

Christie'nin Miss Marple üzerinden iki ayrı Cinayetler Kulübü oluşturduğu kitapta ilk 6 bölümden sonra, sahne Cesetler Merdiveni kitabından tanıdığımız Bay ve Bayan Bantry'lerin evi olarak değişiyor ve cinayet öyküleri anlatılmaya devam ediyor. Toplam 13 hikaye mevcut ve kulübün üyeleri daima 6 kişiler. Batı anlayışına göre uğursuz ve şeytanı temsil ettiğine inanılan bu rakamları kitaba yerleştirmek de Agatha Teyze'mizin titiz plan anlayışının bir örneği. Ayrıca hikaye içinde hikayeler şeklinde o kadar çok ayrıntı var ki yazılarda kendisini bir kere daha takdir etmemek mümkün değil. Farklı farklı zihinlerin bir olayı nasıl yorumlayabileceğine dair çok fazla düşünmüş olmalı.

Bu arada Cinayetler Kulübü Agatha Christie Okumaları'nın 5. kitabıydı benim için. Maalesef Nisan ayı içinde okumak istediğim 7 Christie'yi sığdıramadım. Kalan 2 kitabın yorumlarını birkaç gün içinde Gece Kütüphanesi'nde görebilirsiniz.

3 yorum :

  1. Agatha'nın Acı kahve diye bir romanı vardı aynen böyle hikayelerden oluşuyordu,koyu bir Agatha fanı olarak bu kitabı pek sevemediğimi itiraf etmeliyim.cinayetler kulübü de ona benziyor mudur acaba? gerçi miss marple'ın olduğu her kitap benim için bir nimet :) tavsiyenizi dikkate alıp okuyacağım bu kitabı.

    YanıtlaSil
  2. Adı ile bile çekici geldi bana. Senin de bu güzel yazınla iyice heyecanlandım okuyacağım günü bekliyorum.

    Çok güzel bir ay oldu Sevgili Biblio, ben büyük keyif aldım. Kitapları okurken "Acaba Biblio da şimdi okuyor mudur?" diye hep aklımdaydın. Bu okumalarımızın hiç bir zaman sonu gelmesin. A.C. nin kitaplarını bitirsek de özlem duydukca tekrar tekrar okuyalım.

    Sevgilerimle canım arkadaşım ellerine gözlerine sağlık...

    :)

    YanıtlaSil
  3. Unicorn,

    Acı kahve başı sonu belli olan bir roman değil miydi, hatta tiyatro oyunu olarak yazılmış sonra da kitaplaştırılmıştı diye aklımda kalmış. Ama ben de sevmemiştim onu fazla. :) Bu arada bir önceki yazı Cinayetler Oteli'nden alıntı yaparken nedense hep aklıma senin Miss Marple'la 5 çayı yazın geldi. Hakikaten Miss Marple'ın keyfi bir başka.

    Deniz'cim,

    aynı şekilde beraber okumak çok hoş bir şey oldu daha öncekilerde olduğu gibi. Ben de genelde dışardayken okudum, sonra senin serviste kitapları bitirmen geldi aklıma, evde bir rehavet mi nedir çöküyor yada ben bilgisayara takılıyorum sanırım.

    Tekrar tekrar okuyalım ben varım, zaten Agatha Teyze'miz bir sürü kitap yazmış bize. Bir de diğer kitaplarını bassa Altın Kitaplar, süper olucak.

    Senin de gönlüne, gözlerine sağlık canım, iyi ki varsın..

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.