25 Haziran 2012 Pazartesi

ÖLÜMÜ HİSSEDEN KEDİ OSCAR _ David Dosa

Yayın Evi: Epsilon Yayınları
Basım Yılı: Haziran 2010
Sayfa Sayısı: 256

Amerika, Rhode Island eyaletinde, bir huzurevinde yaşayan Oscar isimli kedinin enteresan hikayesini, orada görevli geriatri uzmanı David Dosa kaleme almış.

Genellikle Alzheimer ve ağır bunama hastalıklarıyla başetmeye çalışan hastaların bulunduğu bakımevinde, Oscar'ın ölmek üzere olan hastaları ayırdederek gidip onların yanında kaldığı farkedilmiş. Kedi, hastanın yatağının ucuna kıvrılıyor ve cenaze kalkıp oda boşalana kadar oradan ayrılmıyormuş. 

Doktor Dosa, onun normalde sokulgan bir kedi olmamasına rağmen refakat ettiği hastaların yakınlarının kendisini sevmelerine de izin verdiği ve böylelikle bir nev'i destek olarak rahatlamalarına yardımcı olduğunu  anlatıyor. Hiç yanılmadığı anlaşılan Oscar'ın, yatağına yerleşmek üzere seçtiği hastanın yakınları derhal çağırılıyor, sevdikleri ile vedalaşmaları da kabil oluyormuş.

Oscar'ın bu  sezgisel yeteneğine bilimsel bir açıklama da getiren Doktor, bu merhametli kediyle ilgili yazdığı bir makalenin çok ilgi görmesi üzerine, son anlarını Oscar'la birlikte geçiren hastaların yakınlarıyla konuşup bu kitabı yazdığını söylüyor.

Kişisel olarak kedilerle iletişimim gözlemden öteye gitmese de hayvanların hastalıklara karşı duyarlı olduklarına inanıyorum. Bu açıdan Oscar'ın hikayesini ilgiyle okudum. Fazlası, eksiği olmayan, gayet düzgün, anlatmak istediğini güzelce ifade eden bir kitap olduğunu söyleyebilirim.


14 yorum :

  1. Çok etkileyici! Evet, hayvanların sezgilerinin özellikle bu konularda çok güçlü olduğunu duymuştum. kitabı okumak isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seveceğiniz bir kitap olur tahmin ediyorum. Bilhassa hayvanlarla bu kadar ilgiliyken.

      Sil
  2. Bir kedi sever olarak kitabın konusuna bayıldım :) Kesinlikle okumalıyım merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde çok seveceksiniz. Okuduktan sonra da yorumlarınızı bekliyoruz.

      Sil
  3. Gerçekten çok ilginç.
    Sanırım okuyacağım bulup buluşturup.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baştan sonra aynı ilgiyle okunuyor, güzel bir hikaye.

      Sil
  4. House MD dizisinin bir bölümünde aynen bu konu işlenmişti. Kedi hangi hastanın yanına yerleşse, o hasta kısa sürede ölüyordu.
    ancak orada sonradan kedinin bir hastalığı farkettiği veya hastalığı taşıdığı keşfedilmişti(tam hatırlayamıyorum ne olduğunu)
    yani bu metafizik-duygusal kısım bilimsel veriyle çürütülmüştü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta da Dr. Dosa açıklamaya çalışıyor aynı şekilde, -spoiler- ölen hücreler tatlı bir koku çıkarıyor ve kedi de bu konuyu algılıyormuş.-

      Sil
  5. Benim de çok hoşuma gitti. En kısa zamanda okumak istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedilerle çok ilgim olmadığı halde severek okudum kitabı, siz de seversiniz sanıyorum. :)

      Sil
  6. Bahsi geçen makaleyi okumuştum, kitabını da bir an evel okumalyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Makale ilginizi çektiğine göre mutlaka okumanız lazım.

      Sil
  7. Bu konu gerçekten çok ilginç hayvanların duyularının sezgilerinin kesinlikle bizden çok üstün olduğuna inanıyorum deprem gibi afetleri de hissediyorlar. Hiç unutmam 16 Ağustos gecesi bütün köpekler saatlerce ulumuştu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya, çok hassas olabiliyorlar. Teyzemin ayağı ağrıdığında kedisi gelir dizlerine yatar, normalde hiç sokulgan olmamasına rağmen.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.