24 Haziran 2012 Pazar

ORTANCALAR _ Felisberto Hernandez

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı:1984
Sayfa Sayısı: 223

'Hernandez'in dünyası, anlamsız kuklaların, yırtık pırtık kağıttan kentlerin, uyumsuz konuşmaların, gülünç acıların, hüzünlü maskaralıkların yer aldığı, inanılmazın kol gezdiği bir tiyatro gibi..'

Ne kadar hoş geliyor bu cümleyi okuyunca ve merak uyandırıyor, değil mi? Halbuki Hernandez'in hikayelerinden oluşan kitabın tek hoş tarafı bu arka kapaktaki sunuş cümlesi diyebilirim.

Batık Ev, Timsah, Ursule, Ortancalar, Yeşil Yürek, Yemek Odası, Balkon, Hani O Bana Benzeyen Kadın, İlk Konserim, Kimse Lambaları Yakmıyordu.

Önsözde büyülü gerçekçiliğe dahil olduğu iddia ediliyorsa da,  kitabı tutarsız saçmalıklar silsilesi diye tanımlarsak daha doğru olur. Evinin içinden bir dere dolaştıran orta yaşlı bir kadından başlayarak, ana hikaye Ortancalar'daki oyuncak bebeklere atfedilen anlamlara kadar kendi içinde bir bütünlük ve hayali de olsa bir 'gerçekçilik' barındırmıyor. Bu haliyle okurken hiçbir lezzet duymamanızın yanısıra fenalıklar geçiriyorsunuz. İyi edebiyata dair keşfedilecek çok fazla örnek varken böyle bir kitabı okumak vakit kaybı diye düşünüyorum.


4 yorum :

  1. Uzak durulacak kitaplar listesine eklenmeli, fantastik kitapları sevemezken, "saçmalıklar silsilesi" bir kitaba kesinlikle bulaşmamalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının uyarı mahiyetinin işlevini yerine getirmesine sevindim :)

      Sil
  2. Son cümlen var ya, hah, işte o, benim de düsturum. Bu yüzden yeni,pek duyulmadık yazar ve kitaplara çok temkinli yaklaşıyorum :))) Zaten çok vakit kaybettim, bir de kötü örneklerle kaybetmeyeyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni maceraları seviyorum ben kitap okurken ama sonuçta böyle yazılar da çıkabiliyor ortaya. Bilgi sahibi olmak en güzeli.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.