15 Eylül 2014 Pazartesi

24 SAAT AÇIK KİTAPÇININ SIRRI Robin Sloan

Yayın Evi: Trend Yayınevi
Basım Yılı: 2012
Sayfa Sayısı: 296


Her ne kadar zaman zaman aralarında istisnalar olduğunu görsem de (bkz. Sahildeki Kafka), iyi edebiyatın tadına varmış tüm okurlar gibi, çoksatanlardan mümkün olduğunca uzak duruyorum. Buna rağmen 24 saat açık bir kitapçı fikri bana Gece Kütüphanesi'ni çağrıştırdığı için bu kitabı aldım, okudum. Peki beğendim mi?

Daha önce grafik tasarım üzerine çalışan Clay Jannon, ekonumik kriz sonucu iş aramak zorunda kalır. Bay Penumbra'nın 24 saat açık kitapçısında gece nöbetini devralacak birine ihtiyaç vardır. Bay Penumbra, Clay'den gelen bütün müşterilerin ayrıntılı bir listesini tutmasını ve dükkanın arka kısmında bulunan eski kitaplara dokunmamasını ister. Bu garip istekler ve geceleri de açık bulunması gereken kitapçı Clay'i hayli meraklandıracak, neler olup bittiğini öğrenmek için elinden geleni yapacaktır.. 



Kitabın üçte ikisi ilgiyle akıp gitti, sonra sırlar dallanıp budaklanmaya başladığında sıkıldım ve yarım bırakmamak için bitirdim. Yeterince sabrınız varsa yeni ve eski dünya arasında gidip gelen, yer yer 'çoksatan' tabirinin hakkını verecek şekilde tatsızlaşan bu kitabı okumanız mümkün ama yine de fazla ısrar etmeye gerek yok diye düşünüyorum.

Kafamı çeviriyorum ve Kat'ın görmemi istediği şeyi görüyorum: küçük masalarda oturmuş düzinelerce insan eğilmiş, bir şekilde Gurme Grotto'dan daha ilginç olduğunu düşündükleri ve aslında varolmayan yerlere telefonlarından bakıyorlar. [sf 65]



4 yorum :

  1. Ben de 'best seller' denildi mi şöyle bir duranlardanım:)) ama ismi bana da ilk anda gece kütüphanesi'ni çağrıştırdı..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi yazıya tekrar baktım da biraz olumsuz olmuş, kitap fena değil aslında :)

      Ne güzel çağrışım ♥

      Sil
  2. Ah ben de bestseller den kose bucak kacip bu kitaba hayir diyememistim. Aslina bakarsan hikaye ne kadar da cazip, fikir cok guzel. Hani yazar istese gercekten tadi damakta kalacak bir basyapit cikarabilirmis ama sanki yapmamis ya da yapamamis.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tarafı fazla modern, diğer tarafı geçmişteki somut güzelliklere dokunmaya çalışırken fazla yapaylaşıyordu maalesef. Ama fikir çok hoştu tabii.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.