24 Eylül 2015 Perşembe

GÜNLERİN KÖPÜĞÜ Boris Vian

Yayın Evi: E Yayınları
Basım Yılı: 2013
Sayfa Sayısı: 240

Kitapla ilgili absürt, nahif, şahane gibi sıfatları peşpeşe sıralamak istemiyorum ama açıkçası anlatılması değil okunması halinde değeri anlaşılabilecek bir roman, Günlerin Köpüğü. Bu kadar az bilinmesi gerçekten enteresan.

Zenginliğ
ini evlenmek üzere olan arkadaşıyla paylaşmaktan çekinmeyecek kadar cömert, genç bir beyefendi; Colin, aşık olduğu fakat göğsünde mavi bir nilüfer çiçeği açtığı için ölmek üzere olan sevgilisi Chloé, elinden her iş gelen, jilet gibi giyinmekten hoşlanan uşağı Nicholas, arkadaşları; yazar Jean Sol Partre'ye düşkünlüğü yüzünden tüm parasını onun kitaplarına yatıran Chick ve Chick'i bu zaafından kurtarmaya çalışan kız arkadaşı Alise. 

Okuyalı birkaç ay geçti ama hâlen cümlelerindeki o tatlılığı ve eğlenceli tasvirlerini anımsadığım, Boris Vian'ın diğer kitaplarını okumak için heveslendiren, iyi roman.

Yakasının düğmesini açtı. Alise bütün gücünü topladı ve yürek-oyucağını Partre'ın göğsüne sapladı. Partre kıza baktı, ölümü pek çabuktu ve yüreğinin dörtüçgenyüzelli olduğunu görünce son bir şaşkın şaşkın bakışı oldu. Alise sarardı. Artık Jean-Sol ölmüştü ve çay soğuyordu. Ansiklopedinin elyazmalarını aldı ve yırttı. Garsonlardan biri gelip dikdörtgen masanın üstündeki kan ve dolmakalem mürekkebi gibi bir alay pisliği temizledi. Alise garsona parasını verdi, yürek-oyucağının iki kanadını açtı ve Partre'ın yüreği masanın üstünde kaldı; pırıl pırıl aleti yeniden katladı ve çantasına koydu, sonra elinde Partre'ın cebinden aldığı kibrit kutusu, sokağa çıktı. [sf 216] 



4 yorum :

  1. Tasvirleri çok tatlıydı gerçekten, piyano şeklindeki kokteyl makinesi kalmış aklımda:)) filmi de varmış ama ben izlemedim.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. filmine şöyle bir göz attım çok şirin görünüyordu ama henüz tam izleyemedim ben de :)

      Sil
  2. Chole nin kalp hastalığını nilifer çiçeiğine benzetmesi böyle bir sembol kullanmasıi yine evdeki huzursuzluğu tasvir ederken yaptığı sembolik göndermeler... off bayılmıştım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet, nilüfer çiçeği kitabın -yazıda da bahsettiğim- en bilinen benzetmesi ama onun haricinde de çok hoş sembollerle dolu :) okuyan birileriyle karşılaşmak ne güzel.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.