2 Ekim 2013 Çarşamba

SON EVDEKİ TEHLİKE _ Agatha Christie

Yayınevi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Temmuz 2013
Sayfa Sayısı:253

Miras adındaki eski basımı bende mevcut bulunan kitap, öyle eksik haliyle -207 sf- açıkçası çok da ilgimi çekmemişti. Hercule Poirot ve kadim dostu Arthur Hastings'in uçurumun kenarındaki evde tek başına yaşayan, esrarengiz olaylar sonucu birkaç defa ölümden dönen genç bir kıza yardım ettiklerini hatırlıyordum sadece. Bir de kitabın sonunda yaşadığım hayalkırıklığı vardı; katili açıklamamak için tam olarak yazamıyorum ama çözüm kısmını hiç sevmemiştim.

Aradan hayli zaman geçtikten sonra Peril at End House oyununu oynadığımda son evin, odalarının ve sahilin görüntüleri beni adeta büyüledi. Oyundan sonra kitabı tekrar okumak istedim ama bir türlü sıra gelmemişti.

Geçtiğimiz yaz, Peril at End House yeniden çevrilerek Son Evdeki Tehlike ismiyle tam metin olarak basıldığında hemen aldım ve Eylül ayı Agatha Christie Okumaları'mızdaki listeme bu kitap da eklenmiş oldu.

Bu defa okuduğumda daha çok beğendiğimi söyleyebilirim, bazı Agatha Christie kitapları için benim açımdan böyle bir durum var. Mesela Cinayetler Oteli, Cinayet İlanı, Cinayetler Kulübü, 16:50 Treni eski okumalarımda vasat listeme girmiş kitaplarken, daha sonra (belki de tam basımlarının etkisiyle) güzelliklerini keşfedebildiğim kitaplara dönüştüler.

Son Evdeki Tehlike gibi Poirot ve Hastings'in birlikte tüm kitap boyunca yer aldığı Agatha Christie romanları, Hastings'in gözünden sevgili dedektifimizi görmek ve aralarındaki eğlenceli diyaloglar açısından da farklı, özel bir tad içeriyor.

Kitaptaki favorim ise; Hercule Poirot bütün bir gece koltuğunda oturup düşünerek cinayeti çözdükten sonra gelen sabah sahnesi.. Bir kedi gibi yemyeşil parlayan gözlerindeki kurnaz, zeki pırıltı.. Christie'nin bir kaç kitabında daha yinelenen bu ânı, Poirot'nun zafere ulaşma dakikalarını okumanın büyük bir keyif verdiğini söyleyebilirim.

2 yorum :

  1. Aslında suç Agatha Teyze de değilmiş değil mi? :) Ben de de epey bir eski baskısı var ama anlaşılan onda da eksik sayfalar var ben de çok çok sevmemiştim. 2. seferde yeni baskıyı okumak lazım. Güzel bir film uyarlaması da var. Yazını okumak beni ne kadar mutlu etti... Ne kadar olduğunu sen bilirsin eminim ;) Çok öperim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım, bu güzel yorumuna cevap yazmıştım diye hatırlıyorum ama şimdi bakınca yayınlanmamış olduğunu farkettim.

      Son Evdeki Tehlike bu haliyle hoş baya. Agatha Christie filmlerinden çok eksiğim var. Düzenli bir liste yapmak istiyorum en kısa zamanda.

      O mutluluğu bu okumamızda yaşadım dolu dolu, peşpeşe yazılarını okumak çok güzeldi :) Yazıların ve yorumların için çok teşekkür ederim Deniz'cim.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.