4 Ekim 2013 Cuma

PARKER PYNE İZ ÜZERİNDE _ Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım yılı: Mart 2013
Sayfa Sayısı: 221

Açıkçası Agatha Christie'nin hikayeleri konusunda halen kafam karışık. Türkçeye çevrilirken öncelik romanlarına verildiği ve orijinalinde de farklı derlemeler bulunduğu için hangisini okudum, hangi kitapta ne var, en kısa zamanda bir liste yapmam gerekiyor diye düşünüyorum.

Parker Pyne hikayelerinden birkaçını Kırmızı İşaret kitabında okumuştum ama toplu halde yayınlanması daha çok hoşuma gitti tabii. Parker Pyne'in varolduğu toplam 14 hikaye var. 12'si Parker Pyne İz Üzerinde kitabında yer alıyor. Bu kitap Agatha Christie Okumalarımızın da benim adıma son kitabıydı.

Birinci sınıf hikayeler diyemesem de İstediğiniz Herşeyi Aldınız mı?, Bağdat Kapısı, Şiraz'daki Ev ve Nil'de Ölüm'ü beğendiğimi söyleyebilirim.

Sıkıntı İçindeki Orta Yaşlı Kadın Vakası

Kendisini genç bir kızla aldatan kocası yüzünden bunalmış orta yaşlı bir kadın, Parker Pyne'e başvurur. Ve tabii ki, Mr.Pyne'in yöntemleri işe yarar..

*Bu hikayede genç bir kadın olarak bahsedilen sekreter Miss Lemon, Hercule Poirot'dan önce Parker Pyne'in yanında çalışmış olabilir veya Poirot'nun emekli olma gayreti gösterip başarısız olduğu bir aralıkta Parker Pyne'nin yanına gelmiş olabilir. Bu konuda Agatha Christie'nin nasıl bir düzen kurduğuna dair herhangi bir işaret yok.

Yaşamdan Zevk Almayan Emekli Subay Vakası

Doğu Afrika'daki hareketli hayatının ardından İngiltere'ye geri dönen Binbaşı Wilbraham, çok sıkılmaktadır. Parker Pyne'e başvurur ve tehlike içinde kurtarılmayı bekleyen genç bir kızla tanışır.

Çaresizlik İçinde Çırpınan Genç Bayan Vakası

Daphne, zengin kocasından gizlediği kumar borcunu ödemek için arkadaşının değerli bir mücevherini çalan ve sonra bundan pişman olan genç bir kadındır. Parker Pyne'den yüzüğü yerine geri bırakmak için bir yol bulmasını ister.

Tedirgin Koca Vakası

Karısı kendisini başka biri için terketmek üzere olan Reggie Wade, bu sıkıntısını çözmesi için Parker Pyne'e başvurur. Uzmanımız, kendi ilginç yöntemleriyle çiftin arasını yapmaya çalışırken, hiç ummadığı bir sonuçla karşılaşacaktır. 

Heyecan Arayan Memur Vakası

Bay Roberts karısı ve çocuklarıyla yaşadığı tekdüze hayattan bunalmıştır, eşi ailesini ziyarete gittiği sırada Parker Pyne'e başvurur. Yaşayacağı heyecanlı maceralar, ona bir ömür yetecek nitelikte olacaktır. 

Sıkılan Zengin Kadın Vakası

Parasıyla ne yapacağını bilmeyen, zengin dul Bayan Rymer, büroya başvurduğunda onu yepyeni bir doğal hayatın beklediğinden habersizdir. 

İstediğiniz Herşeyi Aldınız mı?

Elsie merakı tatmin olmamış bir halde mücevherleriyle oradan ayrıldı.
O çıktıktan sonra Bay Parker Pyne şapkasını ve bastonunu alıp Beyoğlu'nun ara sokaklarına çıktı.
Ağır ağır yürürken kendi kendine gülümsüyordu. Sonunda küçük bir pastaneye geldi. Haliç'e bakan pastane o an için ıssız denecek kadar boştu. Tam karşısında, denizin öbür yakasında İstanbul'un ünlü camilerinin ince minareleri gökyüzüne doğru yükseliyordu. Manzara muhteşemdi. Parker Pyne oturdu ve iki kahve sipariş etti. Kahveler nefis kokulu, kıvamlı ve şekerliydi.

İşte, bu hikayeyi çok sevmeme neden olan yer burası.

Bağdat Kapısı

Şam kentinin dört kapısı vardır...
Kader Kapısı, Çöl Geçidi, Felaket Mağarası, Korku Kalesi...
Ben Bağdat Kapısı'ndayım, Diyarbakır'a açılan kapının eşiğinde.

Ey kervan, geçme oradan sakın ya da şarkı söyleyerek geçmekten sakın.
Duydun mu sessizliği? Tüm kuşların ölmüş olduğu, ama yine de bir şeyin kuş gibi cıvıldadığı o sessizliği...
Geç git Ey Kervan, Kıyamet Kervanı, Ölüm Kervanı!

Parker Pyne, bir turist otobüsüyle Şam'dan Bağdat'a doğru seyahat ederken bir cinayet olayına karışır.

Şiraz'daki Ev

'Korkarım ben yalnızca turistim.' dedi Parker Pyne. 'Tahran'a, İsfahan'a ve Şiraz'a gidiyorum.'
Bu şehir isimlerindeki müzikal tını onu öylesine etkilemişti ki, yineledi: Tahran. İsfahan. Şiraz.
(...)
Parker Pyne Tahran'dan hoşlanmamıştı ama Şiraz'ı sevmişti... Şehrin dışına doğru yürüdü. Ünlü İran'lı şair Hafız'ın mezarını ziyaret etti.Dönüş yolunda bir ev gördü ve hayran oldu. Yemyeşil portakal ağaçları ve güllerle kaplı bahçenin havuzlarının görkemli fıskiyelerinden sular fışkırıyordu. Olağanüstü güzelliklteki bu bahçenin ortasındaki büyük evin tamamı mavi, pembe ve yeşil çinilerle kaplanmıştı. Parker Pyne bunun ancak düşlerde görülebilecek bir ev olabileceği gibi bir duyguya kapıldı. (sf 154-158)

Lady Esther Carr, İran'daki masalsı güzellikteki evine kapanmış, kimseyle görüşmek istemeyen genç ve güzel bir kadındır. Etrafta çok mutsuz hatta deli olduğuna dair söylentiler dolaşmaktadır. Parker Pyne genç kadına kendisiyle görüşmek isterse yardımcı olacağını bildiren bir mektup göndererek bu tuhaf yaşantıya dair esrar perdesini kaldırmaya karar verir.

Çok Değerli Bir İnci

Parker Pyne, arkeolojik kalıntılara meraklı bir turist kafilesiyle Petra antik kentine gider. Yolda kafileden genç bir kızın değerli inci küpesi kaybolur. Bir bankerin kızı olan Carol'ın, küpeyi eski bir hırsız olan nişanlısı Jim'in almadığını babasına kanıtlaması gerekmektedir..

Nil'de Ölüm

Nil kıyısındaki harabeleri, tapınakları ve antik kentleri gezdiren birkaç kişilik bir teknede, Lady Grayle, kocası, kocasının sekreteri Basil ve yeğeni Pamela'nın yanısıra Parker Pyne de bulunmaktadır. Lady Grayle, kocasının kendisini zehirlediğinden şüphelendiğini söyleyerek Parker Pyne'den yardım ister..

Delphi Kahini

Bayan Peters, 18 yaşlarında bir delikanlı olan oğlu William'la bir Yunanistan turuna katılır. Delphi'de harabeleri gezmekten bunalan kadın, William'a o günkü programını tek başına yapmasını söyler ve aynı gün delikanlı bir haydut çetesi tarafından kaçırılır. Bayan Peters'e gelen fidye mektubunda, yanında bulunan çok değerli bir elmas gerdanlığı kendilerine vermesi karşılığında çocuğunu sağsalim alabileceği yazmaktadır. Tesadüf eseri aynı otelde bulunan Parker Pyne olaya dahil olarak kadına yardım etmeye karar verir..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.