20 Kasım 2010 Cumartesi

AYNA ÇARPMASI_Murat Özyaşar



Yayın Evi: Doğan Kitap
Basım Yılı: Kasım 2008
Sayfa Sayısı: 96

"Yetkin ve şaşırtıcı" diye tanımlanıyor bu kitap arka kapak yazısında. Oysa bana göre hâlâ yazarlık yolunun çok başında bekleyen birinin elinden çıkma hikayeler bunlar. Diyarbakır'lı bir edebiyat öğretmeninin kaleminden. Evet, Murat Özyaşar hayli şey biriktirmiş ama bunları öyle çarçabuk sergiliyor ki, "anlatıcı" kimliği bu bilmişlikle itici geliyor maalesef bir çok ilk kitapta olduğu gibi. "Şunu da biliyor musunuz, bunu da biliyor musunuz?" gibi başlayan cümleler birçok hikayesinde mevcut. 

Böyle kitapları okuyunca hem çok şaşırıyor hem de umutlanıyor insan. Şaşkınlığım şu ki, yazdıklarını fazlaca süzüp elekten geçirmeden, "yaptım oldu" mantığıyla görücüye çıkarmak ciddi bir cesaret işi. Oturup çalakalem hikayeler yazmak ve yayınlatmak.. Demlenmeden, iyice pişmeden, derinlemesine okumadan belki.   

Kitapta tek hoşlandığım hikaye, Sus Dersleri, yazmak üzerine bir şeyler söylediği için bir parça daha okunabilir durumdaydı. Yalnız onun da içinde öyle falsolu cümleler geçiyor ki; "Yazamıyor olmanın sıkıntısını yaşayan bir yazarın hikayesini daha önce okumamıştın." O kadar çok böyle hikaye var ki, edebiyatla ilgili biri böyle bir cümle nasıl kurabilir? "Ancak beceriksiz yazarlar, kahramanlarını daha fazla yaşatamadıkları için, hikayenin sonunda öldürür." Yok canım, daha neler. Yazar mı öldürür, yoksa ete kemiğe bürünecek derecede başarılı kurduğu karakter kendi hikayesini mi yaşar-ölür?

Sevmediğim kitaplar üzerine uzun yazmak istemiyorum aslında. Edebiyat sever okuyucu "Ayna Çarpması"ndan daha iyisini hakediyor diyerek bitireyim.






2 yorum :

  1. Ayna Çarpması için ben de övgü dolu birkaç yazı okumuştum. Merak ediyordum haliyle. Yazınızdan sonra basında çıkan övgülere hiç güvenmemek gerektiğini bir kez daha anladım.
    Özellikle pişmeden, demlenmeden meydana çıkmak sözlerinize her aklı başında yazar adayı katılacaktır. Ki okuru hafife almamaktır bu.:)
    Ve dediğiniz gibi okudukça yazdıklarınızın kıymetsizliği meydana çıkar (anlarsınız) ve durup düşünürsünüz ortaya çıkarmak için...:)

    YanıtlaSil
  2. Yazdıklarını hiç beğenmeyen, sürekli eleştiren biri olarak bu denli cesaret bana çok ilginç geliyor. Ne kadar kolayca "oldu" diyorlar. Bu sadece bahsettiğimiz kitabın yazarının demesi de değil, öyküleri birçok dergide de yayınlanmış yine arka kapak yazısına göre. Ama yine de bir şey ifade etmiyor bu maalesef.

    Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Hoşgeldiniz GECE KÜTÜPHANESİ'ne..

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.