Basım Yılı: Şubat 2009
Sayfa Sayısı: 287
Altın Kitaplar'ın onun gizemi, bunun gizemi gibi kısır isimler bulmadan önce Ruhların Cinayeti adıyla yayınladığı bu kitap, 5 yaşlarındayken ilk tanıştığım Christie'lerden biri. Filler de Hatırlar'ın ürkütücü kurukafa resimli kapağını, Ruhların Cinayeti'nin ise enteresan başlangıcını hatırlıyorum;
Karın yolları kapadığı soğuk bir kış günü, Sittaford malikanesinde verilen çay davetinde, yuvarlak masanın etrafına toplanarak yapılan bir ruh çağırma seansı, gelen ruhun verdiği ürpertici mesajla altüst olur: 'Albay Trevelyan öldürüldü.' Trevelyan'ın yakın dostu Burnaby, hemen yola çıkarak arkadaşının evine gider. Yaşlı adamı, kapıların altına soğuğu kesmesi için konulan, yeşil çuhadan yapılmış, içi kum dolu bir silindir boruyla kafasının arkasına vurulmak suretiyle öldürülmüş olarak bulur. Ruhların 5'i 25 geçe öldürüldüğünü haber verdikleri Trevelyan'ın katili kimdir?
Agatha Christie Kış Okumaları mızın hayli geçe kalmış bu son kitabını karın lapa lapa yağdığı bir dönemde yeniden okudum.
Christie'nin gayet steril bir şekilde cinayetin kilit noktası olarak tayin ettiği ruh çağırma seansı, Ölüm Büyüsü ndeki kadar ayrıntılı ve dramatik değil ama yine de etkileyici. Issız kırlar arasındaki büyük malikaneyi kiralayan gizemli anne-kız, güzel ve hassas Violet, hapisteki nişanlısını kurtarabilmek için şekilden şekile giren, becerikli Emily'nin maceraları, Agatha Teyze'mizin sadece bu kitabında kullandığı ilginç cinayet silahı, uyanık gazeteci Charles'ın eğlenceli kurgu-yazıları kitabın güzel ayrıntılarını oluşturuyor.
Sevgili Deniz'in de değindiği gibi cinayet sebebi maalesef sığ ve inandırıcılıktan uzak. Kardeşleri Jim ve Brian Pearson iken Sylvia Derring'in kızlık soyadı nasıl Rycroft olmuş, onu da anlayamadım. Ruh çağırma seansının mahiyeti ise cinayet saatiyle alakalı ama çözümde kısaca geçilmiş.
Her halukârda Sittaford Malikanesi'nin Gizemi Agatha Christie'nin okuması keyifli romanlarından. Kitabın içine finalde çözülen bir aşk bilmecesi bile sıkıştırmış. Polisiye kraliçesinin daima gerçeği işaret eden kuvvetli kalemine iyi örneklerden biri olan bu kitabı mutlaka okuyun derim.