Basım Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 60
Patrick Süskind'ın kitabı, aşkın felsefesine dair birkaç sayfayla açılıyor. Ardından fiziksel, tutkulu ve platonik olmak üzere üç aşk örneği anlatılıyor ve yazar tarafından yorumlanıyor. Bir sonraki bölümde ölüm ve aşkın edebiyattaki birlikteliğine dair satırlar ve en sonunda da yine aynı tema üzerinde duran mitolojik hikayelere değiniliyor.
Yazarın kendine has net ve düzgün uslûbuyla aşkı ve ölümü anlama çabaları okunmak istenirse, edinilebilecek bir deneme kitabı. Yeni veya farklı bir şey söylemiyor.
Hiç kimse bana sormazsa biliyorum da, biri sorup ona açıklama yapmam gerektiğinde bilmiyorum. AZİZ AUGUSTİNUS, İtiraflar.
Aziz Augustinus'un zaman üzerine söyledikleri, aşk için de geçerli. Hakkında ne kadar az düşünürsek bizim için o kadar apaçıktır aşk; ama etraflıca düşünmeye başladığımız anda başımızı belaya sokarız. İnsanoğlunun, kültür tarihinin başlangıcından bu yana sanatçı sıfatıyla ya da Orpheus'un döneminden bu yana ozan sıfatıyla aşk meselesini hiç bıkıp usanmadan ele almış olduğu gerçeği, bu durumun tuhaflığının teyidididir. Çünkü bilindiği üzere ozanlar bildikleri konu üzerine değil, bilmedikleri konu üzerine yazarlar ve bunun nedenini bilmemekle birlikte, bilmek için yanıp tutuşurlar.
[sf 11]
Gerçekten aşk ve mecazi anlamda ölüm birbirine çok yakın. Fiziksel olursa tutkudan, platonik olursa özlemden, karşılıklı olursa da kıskançlıktan ölürüz, bunlardan ikisi aynı anda da olur tabi :)
YanıtlaSil'Herkes öldürür sevdiğini..' de diyebiliriz, inanırım. :)
Sil