Yayın Evi: Doğan Kitap
Basım Yılı: Şubat 2015
Sayfa Sayısı: 353
Murakami Okumalarımız için seçtiklerim arasında sıkılarak okuduğum tek kitap Yaban Koyununun İzinde oldu. Esasen Murakami'nin diğer kitaplarıyla benzerlikleri fazla; isimsiz karakterler, baş karakterin erkek oluşu, bir yolculuğu ve arayışı anlatması v.s. ama sanki ruh yoktu hikayede.
Fare kod isimli arkadaşından bir mektup alan roman başkişisi, mektupla birlikte gelen manzara fotoğrafını ortağı olduğu reklam şirketinin bir işinde kullanır. Dağlık bir yerde, çayırda otlayan koyunları gösteren bu fotoğrafta diğerlerinden farklı olarak sırtında yıldız işareti bulunan bir koyun vardır. Bu koyunla daha önce garip bir deneyim yaşamış ve onu kaybetmiş, artık ölüm döşeğinde olan zengin ve yaşlı bir adam, reklamcıyı şirketini batırmakla tehdit ederek iki ay içinde bu koyunu bulmasını ister..
Kitabın başlarında karakterin Ellery Queen'in tüm kitaplarını okumuş olması, Proust'dan bahsetmesi filan hoşuma gitmişti ama bu ayrıntılar içi boş etiketlerden öteye gitmedi daha sonra. Tüm roman boyunca sadece Hokkaido'daki dağ evinde geçen zamandan biraz keyif aldım diyebilirim, yine de bir hayli boğucu bir bekleyişti.
Yaban Koyununun İzinde, çok daha iyilerini ortaya koymuş yazar için iyi bir referans kitabı değil. Zaten ilk kitaplarından biri, buna nazaran ustalaştığı diğer romanlarına bakmak, belki külliyatın sonlarına doğru eksik kalmaması istenirse okumak yerinde olur.
Bir şey içimi kemiriyordu. Gözlerimin önünde geçmiş olan ama benim ayırdına varamadığım kadar aklımın meşgul olduğu bir şey. Gene de bilinçaltıma kaydedilmişti işte. [sf 308]
Merhaba.
YanıtlaSilBende yazarı ilk bu kitabı ile tanımıştım. Ve okuma grubumuzun o ayki kitabı olduğundan okumak durumundayım.
Kitabı okurken kafam karışmış pek bişey anlamamıştım taki son sayfayı okuyup kitabın kapağını kapatana kadar. Henüz diğer kitaplarını okuyamadım ama enteresan birdünyası vvarmış yazarın onu anladım. Bu kitap başlangıç için hakkaten doğru değil sizin de dediğiniz gibi.
İyi geceler. Sevgiler :)
Merhaba,
SilDediğiniz gibi kitap boyunca bir gizem söz konusu, hatta arka kapağında polisiye denmiş bu sebeple ama polisiye türüne pek uygun olduğunu düşünmüyorum.
Birkaç gün içinde Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu'na dair bir yazı da yayınlayacağım, hayli ilginç ve özel bir Murakami romanı. :)
Görüşmek üzere, sevgiler.
Aslında yazarın meşhur olduğu kitap ama benimde en az sevdiğim Murakami romanıdır... tabii bu kitabın çevirisi Hüseyin Can Erkin'e ait değil o nedenle de sorun çıkıyor olabilir... en azından Murakami okumaya bu kitapla başlamamak gerekiyor... iyi okumalar :)
YanıtlaSilÇevirisi kötü, yazım hataları var ama sorun bu değil.
SilMurakami'nin en bilinen kitabının Sahilde Kafka olduğunu düşünürsek, haklı bir üne sahip olduğunu söylemek mümkün. Yaban Koyununun İzinde de yine haklı olarak geride kalmış. Murakami, çok satar bir yazar olmasına rağmen, garip bir şekilde doğru noktaya atış yapabilen bir okuyucu kitlesi var. Kitapları hakkında genel kanı ne ise, doğrulanıyor okuyunca.
Yorumunuz için teşekkür ediyorum.
yazarın okumadığım ama merak ettiğim bir kitabıydı, hakkında pek fikrim yoktu, sayende oldu Bibliocum, keyifli okumalar
YanıtlaSilTeşekkür ederim Eren'cim, ben de en son çoksatar iki harfli bir kitabı senin yazdığını görünce merakım geçti. Yoksa o kadar reklamı yapılınca hiç olmazsa bir acaba diyor insan. :)
Sil