4 Ekim 2014 Cumartesi

HAYVAN ÇİFTLİĞİ George Orwell

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: Haziran 2014
Sayfa Sayısı: 152

Hayvan Çiftliği'ni çok küçükken radyo tiyatrosu olarak dinlemiştim, evde kaseti vardı. Bir başkaldırı, bir de çok gürültü hatırlıyordum. Distopik Roman Okumalarımızın fikri belirince, uzun zamandır okumak istediğim için ilk düşündüklerim Orwell'in kitapları oldu.

Kötü yaşam koşullarından rahatsız oldukları için bulundukları çiftlikte isyan çıkaran ve çiftçiyi kovarak kendi başlarına bir rejim kuran hayvanların hem şaşırtıcı, hem de trajikomik masalı.

Bu kitap hakkında ne yazsam basit bir tanımdan öteye gitmeyecekmiş gibi geliyor. Sadece, insanı düşüncelere sevkederek, ustaca eleştirmek istediklerini hicveden, çok iyi bir yazarın en iyi kitaplarından biri diyebilirim. Ertelemeden muhakkak okunması gereken kitaplardan.


16 yorum :

  1. ben çok beğenmiştim ve insani özelliklerin yerine koyduğu hayvanlar cuk diye oturmuş gibi değil mi?? 1984'ün ardına peri masalı gibi gidiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesine gerçek bir peri masalı olamaz diyor insan okuyunca. Şahane bir kitap.

      Sil
  2. Ben şu an 1984'ü okuyorum o da muhteşem bir kitap bitirince de Hayvan Çiftliği'ni okumayı düşünüyorum. Adam ne kadar ileri görüşlü yalnız kitap boyunca şaşakalıyorum çoğu yerde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, ben de peşpeşe okudum, 1984'ün yazısı yarın akşam blogda olacak. Orwell'in idrakine diyecek laf yok, gerçekten.

      Sil
  3. Bişey sorabilir miyim? Distopik roman tabirini kimisi bu tür kitaplar için kimisi ise Uyumsuz, Açlık Oyunlari gibi fantastik kitaplar için kullanıyor. İkisi birbirinden çok farklı türler. Anlayamadım gitti. Hangisi doğru?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlenen, hayal edilen bir yer, güzel bir dünya manasına gelen Ütopya'nın zıddı olan bir kavram Distopya. Yani madden veya manen yıkılmış, harap edilmiş bir hayali düzen anlamına geliyor. Distopik romanlar böyle kasvetli bir atmosferi, gerçekte varolmayan, kasvetli ve karanlık bir dünyayı anlatan kitaplar. Orwell'in kitapları, Saramago'nun Körlük'ü, Huxley'in Cesur Yeni Dünya, Zamyatin'in Biz gibi kitapları bu tür içindedir. Bahsettiğiniz fantastik romanlar ilgi alanıma girmediği için okumadım ama eğer distopik tabir edilen bir dünyada geçiyorlarsa bu türden denilebilir.

      Sil
    2. Aslında ütopik bir ortamda geçiyor. Harry Potter'daki Hogwarts gibi.

      Sil
    3. Güzel ve istenen, hayali bir atmosfer var ise, ütopik roman denilebilir.

      Sil
  4. Kesinlikle katılıyorum. Müthiş bir kitap mutlaka okunması gerekiyor. Okudunuz mu bilmiyorum ama size Ursula Le Quin'in Mülksüzler kitabını da tavsiye ederim. O da müthiş bir kitap. İkircikli Ütopya diye geçer yani ne Ütopya ne de Distopya. Muhteşem bir roman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkircikli olması çok ilginçmiş, Mülksüzler'i de bir inceleyeyim o halde. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Alev Alatli'nin soyleminden sonra tam da gundemde olan bir roman:)) mutlaka okunmali bence de, eminim radyo tiyatrosu da cok guzeldir:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Radyo tiyatrosundan pek bir şey hatırlamıyorum ama kitap cidden çok güzeldi. :) Orwell'in dehasına hayran olmamak mümkün değil.

      Sil
  6. bir kitap hastası olarak paylaştıklarını görünce hepsini okumak istedimm :)

    YanıtlaSil
  7. Bir kitapçıya gireyim 1 saatten erken çıkamıyorum,yetmiyor ya doyamıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şahaneymiş :) Kitapseverler olarak hepimiz öyleyiz sanırım.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.