24 Ekim 2015 Cumartesi

IŞIKLAR SÖNÜNCE Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 2002
Sayfa Sayısı: 174

Düşteki Ev

Kitaptaki en ürpertici, düşle gerçeğin birbirine karıştığı hikaye. John Seagrave rüyasında beyaz, güzel bir ev görür. Ertesi gün tuhaf bir cazibeyle kendisini etkileyen Allegra ile tanıştığında, gördüğü rüyayı genç kızla karşılaşacak olmasına yorar. Aynı rüyayı daha sonra defalarca görecek ve düşteki evin panjurları aralandığında içeride yaşayan tuhaf şeylerin farkına varacaktır..

Aktris

Yetenekli genç aktris, Olga Stormer geçmişindeki bazı hataları yüzünden ona şantaj yapan bir adamla karşı karşıyadır. Genç kadın, onu alt etmek için farklı bir yola başvurur.


Uçurum (sürprizbozan içerir)

Clare'in sevdiği adamı elinden alıp, arkasından onunla dalga geçen Vivien'in yakın geçmişinde bazı karanlık noktalar vardır. Clare, genç kadının sırlarını öğrendiğinde önünde iki yol belirir...

Noel Macerası

Bu hikaye Noel Kekinin Gizemi hikayesinin kısa versiyonu.

Yalnız Tanrı

Kitaptaki en hoş hikayelerden biri, British Museum'da bulunan küçük bir heykelcik çevresinde gelişiyor. Frank, çok sevdiği bu heykeli rutin ziyaretlerinden birinde genç bir kızla karşılaşır, daha sonra aynı günlerde müzeyi ziyaret ettiklerini farkeder. Kendi içinde 'Küçük Yalnız Leydi' lakabını taktığı genç kızın varlığı önceleri onu rahatsız etse de zamanla alışmaya, hatta onu merak etmeye başlar ve tanışmak için bir bahane bulur. Birkaç gün sonra Yalnız Leydi kaybolduğunda büyük bir hayalkırıklığına uğrar ama hayatında hiç ummadığı şeyler olacaktır...

Manx Altınları

Şakacı, maceradan hoşlanan bir büyük amca ölmeden önce mirasını alacak yiğenleri için bir define avı planlar. Amcanın ölümünün ardından bıraktığı mektupla bu heyecanlı ve tehlikeli oyun başlar.

Duvarın Gizlediği

Bu hikaye, Agatha Christie'nin en beğendiğim ilk beş hikayesinden biri diyebilirim.

Ressam Alex, karısı İsobel ve aile dostları Jane arasında geçen içe dokunan, hüzünlü öykünün sanat ve resim yorumlama paragraflarını da ayrı bir yere koyuyorum.

Bağdat Sandığının Sırrı

Hercule Poirot'nun 'kusursuz bir cinayet' olarak tanımladığı, bir poker partisinin ertesi sabahında evindeki antika sandığın içinde öldürülmüş olarak bulunan Bay Clayton'un hikayesi.

*Bu hikayenin daha uzun versiyonu İspanyol Sandığının Sırrı, Noel Kekinin Gizemi kitabının orijinal dilindeki baskısında bulunuyor.

Işıklar Sönünce

Henüz iki aylık evliyken savaşta ölen kocasının ardından Deidre, zengin bir adam olan George'la evlenir. Bir süre sonra Rodezya'daki tütün çiftliklerine gittiklerinde, genç kadın geçmişinin önemli bir parçası ile yüzyüze gelecek, yol ayrımında mühim bir karar vermesi gerekecektir...

Agatha Christie'nin çarpıcı hikayelerinden biri daha. Yine en beğendiklerimden.



6 yorum :

  1. Kitabı çok güzel anlatmissin okumuş kadar oldum. Iyi okumalar ;)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitabıymış Agatha Christie'nin, kütüphaneye bakayım, varsa alıp okuyayım hemen...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bir seçki, keyifli okumalar diliyorum.

      Sil
  3. her zamanki gibi çok güzel bir yazı olmuş. ben de şu an "uyuyan ölüm" kitabını okuyorum agatha christie'nin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Onun yüzünü ört, gözlerimi kamaştırıyor, genç öldü o...'

      En güzel Christie'lerden birini okuyorsunuz, ilk seferse ayrıca şahane. Teşekkür ederim.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.