19 Haziran 2010 Cumartesi

OĞULLAR VE RENCİDE RUHLAR_Alper Canıgüz

Yayın Evi: İletişim Yayınları
Basım Yılı: 2004
Sayfa Sayısı: 204

Büyümüş de küçülmüş cinsten bir çocuğun yalan ve gerçeğin birbirine karıştığı, tuhaf dünyasına dair anlattıklarından oluşan, bir oturuşta okunabilecek, edebi kaygıdan çok eğlence amacı güden kısa bir roman "Oğullar ve Rencide Ruhlar".

Romanın başkişisi Alper Kamu, mahallelerinde işlenen bir cinayeti çözme sevdasıyla kitap boyunca oradan oraya koşturuyor ve sonunda muradına eriyor.

Divanın altındaki soyut kısma gelinceye kadar fazla sıkılmadan okudum diyebilirim ama "böyle uyurdu zerdüşt" bölümündeki klişeler ve çok zorlanarak yazılmış gibi durmasından dolayı, oradan sonra kitap bitmesi gereken bir sıkıntıya dönüştü benim için.

İçerdiği bol keseden göndermeler ve birkaç hoş tanımlamayla birlikte akıcı anlatımı Alper Canıgüz'ün romanının artılarını oluşturuyor. Biraz eğlenerek hoşça vakit geçirmek için okuyabilirsiniz.

6 yorum :

  1. bir an önce Calvino'yu bitirseniz de o çok merak ettiğim "Klasikler Niçin Okunmalı" kitabını yorumlasanız... Eminim yeni kitaplar okuma isteği yaratıyordur... Calvino'yu çok severim... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Bitmesine az kaldı, yazacağım inşallah.. Ardından "Görünmez Kentler" var sırada.. İlginiz için çok teşekkürler.. :)

    YanıtlaSil
  3. Alper Canıgüz'ün kanımca en iyi romanıdır. Diğer romanlarında bu akıcılığı ve olgunluğu gösteremiyor zira. Çocuk olan kahramanın kocaman kocaman cümleleriyle yaratılmış oksimoron heyecan verici ve çok tatlı. Açıkcası sizde olduğu gibi zorlanarak yazılmış hissiyatına kapılmadım ben. Tanıtılmayı ve üzerine karalanmayı hakediyor. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Bu kitabı okumadan önce öylesine övgüler duydum ki,yazarın diğer kitaplarını da peşpeşe okurum sanıyordum fakat sonuç öyle olmadı. Tamamının zorlanarak yazıldığını söylemedim dikkat ederseniz, sadece belli bir bölümünden sonrasında bu düşünce oluştu bende, gene de okunması elzem bir kitap olmadığını söylüyorum, o açıdan haklısınız.

    Değerli görüşünüzü bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler, hoşgeldiniz Gece Kütüphanesine.

    YanıtlaSil
  5. "Okunması elzem kitap" tanımlaması çok rölatif değil mi? Türünün en iyi romanı olmayabilir fakat türk edebiyatı adına başarılı bir çalışma bence. Okunması elzem elzem kitap var mıdır ayrıca? Örnek verirseniz sanırım anlamamı kolaylaştıracaktır.

    Bu arada Murat Menteş ve Hakan Günday kitapları üzerine de yazarsanız sevinirim.

    Sevdim gece kütüphanesini. bana da beklerim efendim :)

    YanıtlaSil
  6. Elbette bana göre bir tanım bu. Kitapları hayat memat meselesi olarak gören birinden duyduğunuzu farzederseniz yerine oturması daha kolay olur. Mesela Fowles'in Koleksiyoncu'su yahut Agatha Christie'nin bazı kitapları böyledir. Tamamen zihninizi neyle doldurmak istediğinizle alakalı. Hava-su gibi elzemdirler, gibiye dikkat ederseniz.

    Bahsettiğiniz yazarları inceledim Hakan Günday'ın kapak tasarımları çok hoşuma gitti. Konuşur gibi yazarlar çok tercihim olmasa da denk gelir de okursam paylaşırım bir gün.

    Davetiniz için teşekkür ederim, iade-i ziyarete geldim biraz evvel.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.