4 Ağustos 2011 Perşembe

OZ BÜYÜCÜSÜ_Lyman Frank Baum

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: Ekim 2009
Sayfa Sayısı: 185

Çiftçi amcası Henry ve karısı Em ile birlikte Kansas'ta küçücük, tek odalı bir kulübede yaşayan Dorothy'nin hayatı şiddetli bir fırtınada evin havaya uçması sonucu tamamen değişir. Köpeği Toto ile birlikte uçan evin içinde uzaklara sürüklenen küçük kızın tek amacı amcası ve yengesinin yanına geri dönebilmektir.  Vardığı yeni kentte tanıştığı mavi renkli Mırmırlar ona ancak Zümrütkent'te yaşayan Oz Büyücüsü'nün yardım edebileceğini söylerler. Dorothy, yemyeşil bir şehir olan Zümrütkent'e giderken, saman dolu gövdesinde akıl bulunmamasından yakınan bir Korkuluk'la, bir kalbi olmasını isteyen Teneke Adam'la ve ormanların kralı olmak için gereken cesareti bir türlü toplayamayan korkak Aslan'la arkadaş olur. Hep birlikte çeşitli maceralardan sonra Oz Büyücüsü'nün sarayına vardıklarında onları kötü bir sürpriz beklemektedir..

Oz Büyücüsü, bir Amerikan masalına yakışır şekilde biraz yavan olsa da ilginç karakterleriyle insanı sıkmayan bir kitap. Fantastik öğeleri zengin fakat bir boyut arzetmiyor maalesef. Alice Harikalar Diyarında'ya benzetilmesi de bu açıdan çok yanlış bana göre. Alice ne denli arkası dolu bir saçmalıklar silsilesiyse, Oz Büyücüsü bir o kadar gelişigüzel ve savruk bir düzen izliyor. Düğüm noktalarının çözümleri fevkalade zayıf. Oz Büyücüsü'nün hokuspokuslarını açıklarken örneğin, öylesine alelacele ve mekanik bir sonuca varıyor ki masalın tüm büyüsü bozuluyor o anda. Anlatım için, bir kadının çocuklarına anlattıktan sonra üzerinde pek fazla durup düzeltmediği  salt hayal gücü kuvvetli bir masal denilebilir.

Bir de Teneke Adam konusunda bir karışıklık mevcut. Önce deniliyor ki, bir usta, adamın kötü bir büyücü tarafından koparılan parçalarını bir araya getirip teneke ile kaplamış. Daha sonra Teneke Adam sürekli içinin bomboş olduğundan bahsediyor. Kalbi olmayan birinin içinin boşluğu bu evet, anlıyoruz ama bedeninin parçaları bir araya getirilmemiş miydi? Bir çocuk hikayesi de olsa bu tür tutarsızlıklar olmaması gerek diye düşünüyorum. Bunu bir çocuk yazmıyor nihayetinde.

Kitabı, devamını merak ederek okudum ama edebi bir haz aldığımı söyleyemeyeceğim. Ne Saint-Exupery'in duygusal derinliği, ne Lewis Carroll'un zekice kurgulanmış esprileri. Ancak bir çocuk masalının sunabileceği o büyülü anlatıma aşina olanlar için Oz Büyücüsü çok sığ kalıyor maalesef.



4 yorum :

  1. Oz Büyücüsünü çok önceden eski basım bir kitaptan okumuştum ve sevmiştim.Hatırladığım kadarıyla beni hayal dünyasına geçirmişti:))
    Ama çok da anlamlı değil,haklısın!

    YanıtlaSil
  2. Böyle meşhur kitapları yorumlarken benim mi göremediğim bir şey var diye düşünüyorum bazen. Tamamlayıcı yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Benim de filmini seyredip roman halini merak ettiğim bir hikayeydi, aslında dediğiniz gibi daha felsefi olsa daha keyifli olabilirmiş.. Alice'i de merak ediyorum ama..:)

    YanıtlaSil
  4. Alice Harikalar Diyarında ve Aynadan İçeri hakikaten muhteşem bir kitap. İthaki Yayınlarının iki cilt bir arada bastığı kitabı okumanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.