13 Eylül 2011 Salı

ON ÇAY FİNCANI_John Dickson Carr

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 1966
Sayfa Sayısı: 238

On Çay Fincanı, yazarın okuduğum ikinci kitabıydı.  İğne Deliği'ne kıyasla daha keyif aldım diyebilirim. İğne Deliği fazlasıyla komplike bir cinayet düzeneği içerirken, On Çay Fincanı ondan aşağı kalmamakla birlikte psikolojik açılımlarıyla daha kapsamlı bir roman.

Başrolde yine avukat Henry Merrivale ve arkadaşı Müfettiş Masters bulunuyor. Masters, "on çay fincanı"nın yeni bir toplantı yapacağını ve polisin de bu buluşmaya davetli olduğunu yazan bir imzasız mektup alır. İki sene önce benzeri bir mektubun polise gönderilmesinin ardından, bahsi geçen yer ve zamanda bir cinayet işlenmiştir. Masters yine aynı kötü akıbetle karşılaşmamak için tedbir almaya çalışır, evi gözetim altına alır, yine de cinayetin işlenmesine mani olamaz. Hiçkimsenin girip çıkmadığı evin kapalı bir odasında genç ve zengin bir adam öldürülür. Katil adeta buhar olup havaya karışmıştır..

Fincanların masaya dizilmesi, boş bir evde döşenmiş tek oda, orta yaşlı- garip tavırlı bir çift: Jeremy-Janet Derwent'in evlerinde oynanan cinayet oyunu ve son cesedin gece boyunca durduğu yer çok ilgimi çekti kitapta. Janet Derwent'in narsist kişiliği, erkeklere karşı davranışları hem komik hem de enteresandı.

John Dickson Carr'ın, bu kitabında da hikayenin çözümünü titizlikle kurguladığı, buna karşılık insani ilişkilere ağırlık vermeyi ihmal etmediği anlaşılıyor. On Çay Fincanı, zevkle ve merakla sürükleyen, klasik bir polisiye. Yazara başlangıç kitabı olarak ise ideal diye düşünüyorum.

7 yorum :

  1. Gerçekten etkiliyeci bir kitaba benziyor ama sanırım yeni baskısı yok :(

    YanıtlaSil
  2. Okusan seversin sanıyorum Deniz'cim, yeni baskısı yok bu yazarın kitaplarının ama bunu bulması zor değil. :)

    YanıtlaSil
  3. çok merak ettiğim bi kitap bu! beğenmene sevindim, güzel referans oldu

    YanıtlaSil
  4. İsmi çok sevimli gelmişti bana da, öyle merak edip okudum, güzeldi.

    YanıtlaSil
  5. içinde çay geçen şeylere benimde zaafım var, tiryakilikten :))))

    YanıtlaSil
  6. O zaman Bizim Kafenin Kızları'nı da kesin seversin :)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.