3 Eylül 2012 Pazartesi

BAYAN BU ÇİÇEKLER SİZE _ Paul Gallico

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 1989
Sayfa Sayısı: 128

Önceki sahipleri bir kısmını yıkamayı uygun gördükleri için, yandaki fotoğrafta görülen dalgalı hale bürünmüş sevgili kitabım Bayan, Bu Çiçekler Size, hacim itibariyle bir lokmada bitiverecekmiş gibi görünse de çok güzel tatlar taşıyan bir roman.

Londra'da yaşayan gündelikçi Mrs. Harris, temizliğe gittiği evlerden birinde gördüğü Christian Dior elbiseden çok etkilenir. Ne pahasına olursa olsun böyle bir elbise almaya karar verir. Kumar oynar, akşam çayına varıncaya kadar herşeyinden keser, para biriktirir ve sonunda istediği miktara ulaşınca Paris'e gider. Dior modaevinin kapısından içeri adımını attığı andan elbisesine ulaşıncaya kadar geçen süre içinde envai çeşit acı-tatlı macera yaşayacak, evine döndüğünde bütün bunlardan kendine bir hayat dersi çıkaracaktır..

Bir yazarın ayrıntılara olan dikkati her zaman etkileyici bir unsur olmuştur benim için. Bu romanda da Paul Gallico'nun Dior kumaşları ve çiçekler üzerine yazdıkları basit bir gözlemden çok fazlasıydı. Fakat kitabı temelde güzel kılan şey, hiçbir şekilde kullanamayacağı halde, sırf sahip olmak isteğiyle çok pahalı bir 'elbise'ye ulaşmaya çalışan sıradan bir kadının tutkusunu incelikli ve derin bir şekilde anlatıyor oluşu. Elbette ki mühim olan elbise, Mrs. Harris yahut etrafındaki insanlar değil,yazarın  o tutkunun çetrefilli labirentini gözlerimizin önüne serişiydi. Ayrıca Mrs. Harris'in saf ve dolaysız konuşmalarıyla renklenen ve eğlendiren hikayede, bir peri masalı havası da yok değil.

Bu kısa roman, temel kurgusu itibariyle Gogol'un Palto'sunu anımsattı bana. O emek, çaba, ulaşılmak istenen bir 'meta'nın oluşu ve benzer bir son. Palto muhakkak ki çok daha karamsar bir öykü ama anlatılmak istenen şeyin aynı olduğunu düşünüyorum. 

Bayan, Bu Çiçekler Size öylesine hoşuma gitti, öylesine beğendim ki, Paul Gallico'nun Mrs. Harris'in diğer iki macerasını da içeren 40 adet kitabından yalnızca birkaç tanesinin Türkçe'de varolmasından esef duydum. Evet kadınsı, biraz safiyâne ve duygusal bir hikaye ama esasen çok sağlam bir altmetne sahip olduğunu düşünüyorum. Okurken zihnimde ara ara şimşeklerin çaktığını ve kendi hayatıma dair bilinçsizce geriye gönderdiğim, üzerine düşünmediğim bazı noktaların aydınlandığını farkettim. Bu açıdan ayrı bir itibar kazandı gözümde.

İyi bir hikaye üzerinden hayatın hücrelerini incelemekle ilgileniyorsanız, bu kitabı mutlaka bulup okuyun derim.
Ama şimdi arzuladığı şey sahip olma isteğiydi, kadınca ve fiziksel bir sahip olma isteği: elbise dolabında asılı durması, uzakta olduğunda bile onun orada olduğunu bilmek, döndüğünde kapıyı açmak ve onu orada bulmak, ona dokunmanın, onu görmenin ve ona sahip olmanın olağanüstülüğü. Yaşamı boyunca çektiği yoksulluk ve doğduğundan beri yaşadığı kendi sınıfına ait güçlükler, sanki bu olağanüstü kadınsı süs eşyasına sahip olmakla yokolacaktı. (sf 20)

17 yorum :

  1. bu güzel yorum için teşekkürler, edinmek ve okumak isteği uyandırdı ben de.

    YanıtlaSil
  2. filmi vardı ki, ama hatırlayamadım tam olarak filmin, oyuncunun adını filan..neyse:)

    YanıtlaSil

  3. inatlaştım buldum filmi:)

    http://www.imdb.com/title/tt0104930/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, kitabını okumuş muydun?

      Sil
    2. hayır, ama filmi sevdiğime göre kitabını severim sanıyorum :)

      Sil
    3. ben de filmini merak ettim baya :) ikisi de güzel anlaşılan.

      Sil
  4. selam bloğunu sürekli okuyorum aynı gazate okur gibi gerçekten çok kalıtelı sende benım gıbı kıtap ve film meraklısısın ben calıstıgım ıcın pek zaman bulamıyrum ama fılm ızlemeyı ck severım tarzın bana aynı uyuyo bırbırımızden fıkır alısverısı yapabılırz gercekten cok memnun olurum mavidukkan@gmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gece Kütüphanesi'ne ilginiz için teşekkürler.

      Sil
  5. Çok merak ettim kitabı, okusam çok keyif alacağıma eminim, kitap tavsiyelerinden çok faydalanıyorum, bunu da listeme ekledim, teşekkür ederim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuma tarzımız benziyor Eren'cim, sanırım seversin bu kitabı. Rica ederim, keyifli okumalar.

      Sil
  6. Bu kitabı epey uzun zaman önce okuyup çok sevmiştim, insanın içini ısıtan kitaplardandı. Burada tekrar karşılaşmak çok hoşuma gitti. Teşekkürler bu güzel yorum için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaptan benzer bir lezzet almış olmamız ne güzel. :) Yazıların böyle amacına ulaştığını okuyunca mutlu oluyorum.

      Sil
  7. bende okudum :) çok sevmiştim. halen gözümün önünde olur. TEkrar büyüsüne girmeye hazır hissettiğim zaman kendimi, okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dönüp dolaşıp tekrar okunacak kitaplardan biri benim için de. Çok güzel. :)

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.