25 Eylül 2012 Salı

SAHİLDE KAFKA _ Haruki Murakami

Yayın Evi: Doğan Kitap
Basım Yılı: 2010
Sayfa Sayısı: 651

'Sahilde Kafka, bir istisna..'

Bu kitaplarının büyük çoğunluğunun etrafında bir kaşık suda koparılmaya çalışılan fırtınalar olduğu bârizken, çoksatmış romanlara karşı önyargı oluşmaması mümkün değil. Ama Sahilde Kafka'nın ilk 10-15 sayfasını okuduğumda öyle bir edebi lezzet hissettim ki, onun bir istisna olduğunu düşündürdü bana. Şimdi son sayfayı kapamışken aynı şeyi tekrar söylüyorum.

Kendine verdiği adla Kafka Tamura, babasının evindeki yalnız ve mutsuz hayatından kaçmayı uzun zamandır planlamaktadır. Onbeş yaşına geldiğinde aklına koyduğunu yapar ve başka bir şehre giderek bir otele yerleşir. Günlerini yakındaki bir özel kütüphanede okuyarak geçirmeye başlar. Komura Kütüphanesi'nin danışma görevlisi Oşima ve müdire Saeki de Kafka'nın yeni hayatını kurmasına yardım edecektir..

Bu kadar uzun bir kitap yazıp, başından sonuna zevkle okunmasını sağlayabilmek büyük bir başarı diye düşünüyorum. Buna sebep olan, romanın felsefi-kültürel derinliği ve ilginç-fantastik karakterleri elbette.

Haruki Murakami'nin anlatımı, Yasunari Kavabata ve Yukio Mişima'nın naif romanlarından sonra hayli modern ve akılcı göründü gözüme. Bir kitaptaki satırları bu kadar çok çizmeyeli uzun zaman olmuştu.

Sahilde Kafka'nın popülerliğine aldırmamak gerek.Tüm övgüleri hakediyor. Murakami'nin diğer kitaplarını da muhakkak okumak istiyorum.


'O fırtınanın içinden geçtikten sonra, fırtınanın içine ayak attığındaki kişi olmayacaksın artık, aynı kişi olmayacaksın.' [sf 11]

'Bir tür tamamlanmamışlık barındıran eserler, o tamamlanmamışlıklarından ötürü güçlü bir cazibeye sahip olurlar.'  
[sf 154]

'Hayal gücünden korkuyorsun. O yüzden rüyalardan da korkuyorsun. Rüya sırasında başlayacak sorumluluklardan çekiniyorsun. Ancak uykusuz kalamazsın ve uyuduğun anda da rüyalar başlar. Uyanıkken hayal gücünü bir şekilde bastırabilirsin. Ama rüyaları bastırabilmen mümkün olmaz.' [sf 194]

Yanlışı kendiliğinden kabul edebilme cesaretin varsa, geri dönebilirsin. Fakat hayal gücünden yoksun, sığ ve hoşgörüsüz bir yaşam, parazitlerinkinden farksızdır. [sf 256]

'Havada uçan bir kelebeği kanadından usulca yakalar gibi, sanki bir rüyadaki sözcükleri yakalar gibi. Sanatçı dediğin, muğlaklığın üstesinden gelebilen insandır. [sf 340]

'Kısacası, âşık olmak böyle bir şeydir işte, Kafka Tamura. Nefesin kesilecek kadar kendini iyi hisseden de, derin bir karanlıkla boğuşan da sen olursun. Vücudun ve ruhunla, buna dayanman gerekir.  [sf 488]


görsel:  Pham Thu Thuy

14 yorum :

  1. marukami okumayı çok istediğim ancak biraz soğumasını beklediğim yazarlardan, hayal kırıklığı yaşamamak adına , şimdi sen de söyleyince fuarda alacaklarımın arasına girdi:)teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayalkırıklığına uğramayacağını sanıyorum. :)

      Sil
  2. merhaba
    bende su an zemberekkusunun guncesini okuyorum...
    haruki murakami ile blog dunyasina girince tanistim okudugum ilk kitabi cok begendim sanirim diger kitaplarida siraya girecek:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğiniz kitap ve Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında Murakami'ye devam edeceğim zaman okuyacağım ilk kitaplar diyebilirim.. İyi bir yazar.

      Sil
    2. "Sınırın Güneyinde Güneşin Batısında" sadece 3-4 saatinizi alacak ama okumayı bitirdikten sonra kafanızdaki hikaye ile ilgili yapbozu tamamlamak için de tekrar kitabı açıp tüm gününüzü buna ayıracaksınız desem yeridir. Zamanınız varsa, listenizde ön sıralara çekip mutlaka okuyunuz! :) Bazen not almanız bile gerekebilir. Bol okumalı günler diliyorum!

      Sil
  3. Gerçekten çok etkilemişti bu kitap beni, harika bir edebi tat bırakmıştı zihnimde:) bir kaç kitabını daha okudum ama Sahilde Kafka'nın yerini alamazlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Eren'cim, benim de çok hoşuma gitti :) Diğer kitaplarını merak ediyorum.

      Sil
  4. Tam bir Murakami hastası bir insan olarak benim de Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünya'nın Sonundan sonra beğendiğim kitabıdır Sahilde Kafka eğer okumadıysanız onu da şiddetle önerebilirim:)Paylaşım için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsmi çok ilgimi çekiyor o kitabın. Alınacaklar listemde, teşekkür ederim :)

      Sil
  5. Henüz Haruki Murakami okumadım. İki kitabını da yeni aldım. Hangisinden başlamalı tavsiyeniz var mıdır?

    * 1Q84
    *Sahilde Kafka

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sahilde Kafka rahat okunan iyi bir kitap. 1Q84 için, Murakami'ye aşina olduktan sonra okumakta fayda var diyorlar.

      Sil
    2. Peki, teşekkürler.

      Sil
  6. Ben de bayılarak okumuştum, Murakami'den okuduğum ilk kitap.
    Çizime de bayıldım, çok güzel anlatıyor kitaptaki dünyayı :]

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer kitaplarını merak ettirecek kadar çok sevmiştim ben de ^.^

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.