3 Mart 2014 Pazartesi

TERAZİNİN HÜZNÜ VE DİĞER BURÇLAR _ Jacques A. Bertrand

Yayın Evi: Metis Yayınevi
Basım Yılı: Mayıs 2000
Sayfa Sayısı: 79

Bu, çok hoş bir kitap. Öyle içinde isabetli yorumlar falan olduğu için değil. İnsan ruhu ve davranışları üzerine bir şeyler söyleme arzusuna burçlar üzerinden karşılık bulduğundan. Kitabın daha önsözünü okurken gülümsedim, çünkü şöyle anlatıyordu:
'Başka bazı efsanelerin yanısıra, ben şahsen burcumu da benimsemeyi seçtim. Ama hiçbir sözleşmenin altına imza atmadan. Burcumla oynuyorum, çok da iyi bir oyuncu: bana zevk veriyor, güven veriyor, korkutuyor. İşler sarpa sarar gibi olursa burcumu değiştirmeye hazırım. Kendi burcumu benimsediğim gibi, birkaç burcu daha benimsedim.'
Mesela bu söylediği, bir burç yorumu değil ama kendine burç olarak Terazi'yi seçmiş olan bana birebir uyuyor :) Hal böyle olunca, Jacques'in bahsettiği esnek yaklaşımı çok eğlenceli buluyorum.

Koç'un Heyheyleri

Koçların birçoğu erkektir. Birçoğu da kadındır. Kadın koç kendini koyunlara kabul ettirmekte çok zorluk çeker, neyse ki koçtur.

Boğa'nın Dönüşsüzlüğü

Boğa, kendini metafizik bunalımlara kaptıracak biri değildir. Düşünmekten çok el yordamıyla hareket etmeyi tercih eder. Zekası lezzete yöneliktir. 

İkizlerin Şaşkınlığı

En ufak sitem karşısında zarif yüzünde beliren sevimli şaşkınlık, insanı en haklı şikayetlerinden bile şüpheye düşürür. İkizler size kesinlik ihtiyacınızı aşma fırsatı verir. Pek yutmazsınız. O da yutmaz. İşte bu sayede ikizlerle arasıra görüşülebilir. 

Yengecin Sığınağı

Yengecin iç dünyası yoğundur. Biraz da dağınık. Bilinçdışını sağlam zırhlarla korur. Çok sayıda iç çenesi durmadan bilinç öğütüp bilinçdışı üretir. Önüne gelen şeyden bilinçdışı üretir.

Aslanın Uzaklığı

Aslanda büyük bir demokrasi tutkusu vardır. Yalnız o sözünü bitirdikten sonra birinin çıkıp da hala söyleyecek bir şey bulmasını anlayamaz. İçinde kötülük yoktur. Aslan zaten başkaları olduğundan emindir. Öyleyse herkesin adına konuşmasında şaşılacak ne var?

Başağın Çilesi

Başak hayat bilgisi dersleri verir, ama hayattan ders almayı reddeder.

Terazinin Hüznü

Terazi durduk yerde hüzünlenir. Tedirgindir. Kaygılıdır. Terazinin çok ince kaygıları vardır; bu kaygılar ara sıra peşini hiç bırakmayan bir eğlence arzusuyla kesilir. Terazi kılı kırk yaran bir eczacıdır, sonsuz küçüklükte dozajlarla uğraşırken birdenbire karşı konulmaz bir dans etme isteğiyle dolar. Dans etme isteğiyle, tepinme isteğiyle değil. Terazi tepinmekten nefret eder.

Kaptırmışım kendimi; terazi hiçbir şeyden nefret etmez. Şöyle söyleyelim: Terazi tepinmekten hazzetmez.

Birbiriyle uyumsuz şeyler, cırtlak renkler ve çok yüksek sesler terazinin hoşuna gitmez. Bir tek ılımlı müzik aletlerinden zevk alır.


Akrebin Başdönmesi

Ölü yapraklar sonbaharın kokuşmuş su birikintilerinde ağır ağır çürür. Akrep parmak uçlarında dans eder.Hoşa gitmek için gerekli herşey akrepte vardır. (...)

Akrep başkalaşmayı bekler. Beklerken mayalanır. Bataklıkların kıpırtısız sularında ya da alkollü sularda. Akrep -içinde itkilerin, isteklerin, bastırılmış duyguların fokurdadığı- kara bir imbiktir.

Yayın Gerginliği

Yay genellikle oturduğu yerde yayılır. Ama sık sık yaylanma ihtiyacı duyar, o zaman da dörtnala sağa sola koşturmaya, çifte atmaya ve oklarını savurmaya başlar. Bunlar gençlik hatalarıdır, kolayca affedilir, hele bir de yüzünün hemencecik neşe içinde yayılıverdiği düşünülürse. (Her şey birbirini tutuyor).

Oğlağın Uçurumları

Mesele oğlağın başkalarıyla birlikte olmaktan hoşlanmaması değil, kendini tek başına rahat hissetmesidir. (...)

Oğlak kaydeder durur. Gözlemlerin turşusunu kurar. Verdiği karşılıklar kırbaç gibidir. Ama vereceği karşılığı ancak bir gün sonra bulur. Bundan ötürü de taşı gediğine koyabilmek için yazar olur. Ya da karşılık vermekten tamamen kaçınabilmek için siyaset adamı olur. 

Kovanın Payı

Basitlik ve karmaşıklık, sandığımızdan hem daha karmaşık hem daha basit şeylerdir. Kimileri hayatı karmaşıklaştırıyor gibi görünseler de aslında basitleştirmektedirler. Öte yandan öyle basitleştirme çabaları vardır ki dünyanın gidişatını korkunç derecede karmaşıklaştırırlar. Kova basitlik peşinde olan karmaşık bir burçtur.

Balığın Boğulması

Balık hem başlangıçtır hem de son. Hem sonsuz hem de tanımlanmamış. Genişliyor mu, dağılıyor mu pek bilmez. Kendi içinde kaybolur.


6 yorum :

  1. Süpermiş, oğlak burcuyum ne kadar doğru çıktı:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yükselenden oğlağı tutturuyorum ben de :)) o yüzden bu dedikleri uyuyor.

      Sil
    2. demek ondan bu kadar uyuyor zevklerimiz bibliocum:))

      Sil
    3. evet, gerçekten öyle :)

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.