12 Nisan 2014 Cumartesi

ZARİF BİR CİNAYET GECESİ _ Agatha Christie


Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Şubat 2014
Sayfa Sayısı: 232

Eğer Christie kitaplarını etkilerine göre resmetseydim, bu kitap hayli silik bir tonda olurdu ama bu güzel olmadığı anlamına gelmiyor.

Ruth Van Rydock, kızkardeşi Carrie için endişelenmekte, onun tehdit altında olduğunu düşünmektedir. Kardeşinin yanına giderek, ona gözkulak olmasını eski dostu Miss Marple'dan rica eder. Miss Marple, bu rica üzerine Ruth'un esrarengiz bazı olaylar gerçekleştiğine inandığı Stonygates'e gider. Carrie Louise, üçüncü kocası Lewis Serrocold ile Stonygates malikanesinin bir bölümünü çeşitli suçlar işlemiş genç çocuklar için bir ıslahevine çevirmiştir. Evde ayrıca Carrie'nin eski eşlerinden olan çocukları ve üvey çocukları da vardır. Yaşlı kadının gerçekten tehlikede olup olmadığını ortaya çıkarmak Miss Marple'a düşecektir..


Carrie Louise'in soğukkanlılığı ve zerafeti, Gina'nın gelgitleri,  Viktoryen stilde eski ve büyük bir ev olan Stonygates ve malikanenin piyesler sergilenen tiyatrosuna dair bölümler kitapta sevdiğim öğeleri oluşturuyor. 

Heyecanlı, hareketli, klasik Christie öğeleri içeren bir kitap; Zarif Bir Cinayet Gecesi. Esasen adını (They Do İt with Mirrors) Miss Marple'ın çözüme ulaşırken keşfettiği illüzyon numaralarından, tiyatrodan alıyor ama Türkçe isminin de çok güzel olduğunu düşünüyorum.

Agatha Christie'nin nasıl şahane bir yazar olduğunu gösteren kitaplarından biri değil belki ama, -onunla yeni tanışanlar için- yine de külliyatın sonlarına doğru okunabilir.

4 yorum :

  1. Sevgili Biblio
    Tatilde olmam bile sizi takip etmeme engel degil inanin..Ulaşabildigimiz sinirli internetle yazilarinizi buyuk bir zevkle okuyoruz.Anneminde size selamlari var.Oda şuanda Buyuk Dortleri okuyor.Okudugu en iyi A.C kitaplarindan oldugunu soyluyor.Ne çektin be Poirot ,Ne çektin be Canim diyor.Sonunu buyuk bir merakla bekliyor.
    Sevgiler Şehbal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, annenizle beraber bir blog açsanız, ben de yazılarınızı; Christie yorumlarınızı okumaktan memnuniyet duyarım. İyi tatiller.

      Sil
  2. Yorumuna katılıyorum Sevgili Şehbal ve Derya'nın blog açmaları çok iyi olur çok hoş detaylı yorumlar yazıyorlar
    Zarif Bir Cinayet Gecesi'nin eski bir baskısı okumuştum kitabı epey aramıştım bu nedenle çok sevmiştim sanırım :) Bu arada yazılarını okurken kendi yazılarımın bazılarına not düşmek yeni baskılarını haber vermek gerek
    Teşekkürler Canım arkadaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sessizce yazıları okuyup bir şey söylemeden giden bir çok kişi varken, bu yorumları cidden çok hoş.

      Bu kitabın bende de aynı isimle, incecik bir eski baskısı var. Cinairoman'ın şahane listesi olmasaydı isimler konusunda baya bir bocalardık sanırım. :) teşekkür ederim tatlı yorumun için.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.