16 Eylül 2014 Salı

HAYALPEREST _ Pam Munoz Ryan - Peter Sis

Yayın Evi: İthaki Yayınları
Basım Yılı: 2011
Sayfa Sayısı: 384

Bu kitabı alırken, zaman zaman birkaç dizesi aklıma geldiğinde içimi titreten şiirleriyle ezberimde duran, dünyaca ünlü bir şairin çocukluğundan ilham alınarak yazılmış bir hikaye olduğu bilmiyordum.

Neftali Reyes, hayalgücüyle oyunlar oynayan, kelimelere meraklı, okumayı çok seven bir çocuk. Onun tuttuğunu koparan, kuvvetli bir 'erkek' gibi yetişmesini isteyen babası, koruyup gözeten bir üveyannesi, şarkı söyleme hayallerinden vazgeçip çalışmaya başlayan abisi ve bir küçük kız kardeşi var. Neftali'nin küçücük, cılız bedeninin karşısında dağ gibi yükselen babasına duyduğu hayranlık ve korku birbirine karışırken, kalbinin şiirini dile getirebilmek için bir çok badireler geçirecek, sonunda istediği yere varabilecek midir?

Kitapta en çok kuğuların son şarkısını anlatan Göl bölümünü sevdim. Genelde kitabın neresinde çok ağlarsam o kısmını seviyorum zaten.

İthaki Yayınları'ndan çıkan Hayalperest'in boyutu normal kitaplara göre daha geniş, ciltli kitapları sevdiğim için o şekilde bendeki ama ciltsiz olarak da ayrıca baskısı mevcutmuş. İçinde de yer yer, yazı ile aynı koyu yeşil renkte, Peter Sis'e ait çizimler var.

İyi hikayelerin övgüye ihtiyacı olmuyor pek, o sebeple 'Mutlaka okuyun!' derim.




2 yorum :

  1. Hemen okunacaklar listeme ekledim:) kapağı bile yeter kitabı sevmeye... Momiji koleksiyonun var galiba?:) pekii hepsini bir kerede mi aldın yoksa ara ara mı alıyorsun?:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten kapağı da çok güzel. baya iyi bir kitap, yorumunu merakla bekleyeceğim.

      ufak çaplı bir momiji koleksiyonum var galiba :) birkaç tanesi nadir bulunanlardan, çok kıymetliler benim için, onları ebaydan toplu-indirimli almıştım. bazı illüstratörlerin serileri oluyor (yukarıda başında kuş olan Adolie Day tasarımı mesela) veya mevsimsel-tematik olanlar da çıkabiliyor. hemen hemen her ay yeni momijiler çıkıyor ama artık çok çok beğenirsem nadiren alıyorum sürekli üretimde olanları. :)

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.