22 Mayıs 2015 Cuma

DR. MARCH'IN DÖRT OĞLU Brigitte Aubert

Yayın Evi: Metis Yayınları
Basım Yılı: 1992
Sayfa Sayısı: 163

Meraktan çatlayarak okudum Dr. March'ın Dört Oğlu'nu, katilin ve Jeanie'nin günlüklerini. Böyle ürpertici bir kitabın bu kadar incelikle yazılması hayrete şayan güzellikteydi.

Hırsızlık sebebiyle hapis yatıp çıkmış, sabıkalı bir genç kız olan Jeanie, Dr. March'ın evinde hizmetçi olarak çalışmaya başladıktan kısa bir süre sonra hanımının kürk mantosunu gizlice denerken, astarında birkaç kağıt bulur. Bu yazıların işlediği seri cinayetleri fütursuzca ve zevkle anlatan bir katilin güncesi olduğunu farkedince büyük bir korkuya kapılan genç kız, endişelerini kendi günlüğüne yazmaya başlar. 

Katil, Dr. March'in dördüz oğullarından biri olduğunu söylemektedir. Sabıkası ve zamanı dolmuş vizesi gibi dertleri yüzünden polise gidemeyen Jeanie, yoğun kar yağışı sebebiyle yolları kapanmış kasabada kapana kısılmış gibidir. Onun müzisyen, avukat, sporcu ve bilgisayar uzmanı olan dört delikanlıdan hangisi olduğunu bulmaya çalışırken, tuttuğu notların okunduğunu anlayan katilin hedefinden kaçabilecek midir?

Bugüne kadar Agatha Christie dışında okuduğum polisiyelerin çok azından keyif almış biri olarak, bu türde yeni yazarlar keşfetmeye pek hevesli değilim. Buna rağmen Metis Polisiye'lerine olan sempatim ve bu yazı sebebiyle kitabı listeme eklemiştim. Bir solukta okudum, çok beğendim, çözümün mantık çerçevesi içinde, hayal ettiğimle örtüşmesi ayrıca hoşuma gitti.

Dr. March'ın Dört Oğlu temposu hiç düşmeyen, korku-heyecan dozajı çok iyi ayarlanmış bir roman. Brigitte Aubert'in ilk kitabı ve bildiğim kadarıyla Türkçe'ye çevrilmiş iki polisiyesinden biri. Diğer romanlarını da keşke Metis o güzelim kapaklarıyla yayınlasa ve okusak diyorum.

*Aubert'in romanlarından bir kısmı (Metis  Yayınevi sitesinden):

La Rose de fer (1993; Demir Gül), 1997'de Grand Prix de Littérature Policière ödülünü aldığı La Mort des Bois (1996; Ormandaki Ölüm), Requiem Caraibe (1997, Karayip Ağıdı), Éloge de la phobie (2000, Korkuya Övgü), Funérarium (2002; Cenaze Evi), Rapports brefs et étranges avec l'ombre d'un ange (2004, Bir Meleğin Gölgesiyle Kısa ve Tuhaf İlişkiler), Le Chant des sables (2005, Kumların Şarkısı), Une âme de trop (2006, Fazladan Bir Can), Reflets de sang'dır (2008, Kan Yansımaları).


4 yorum :

  1. Bu kitap benim de okuma listemde, çok merak ettiğim bir kitaptı Bibliocum, sayende gönül rahatlığıyla alıp okuyabilirim artık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Eren'cim, keyifli okumalar :)

      Sil
  2. En son gerilim okumalarım Dan Brown'ın kitapları, Agatha Christie'den daha çok zevk aldım ben onlardan. Yeni bir yazar keşif vakti gelmişti ama, Aubert'in romanlarını inceleyeceğim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aubert düşmeyen temposuyla çağı yakalamasının yanısıra kaliteli bir okuma deneyimi sunuyor. Güzel bir okuma serüveni dilerim.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.