10 Ağustos 2015 Pazartesi

TOMASİNA Paul Gallico

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Eski basım
Sayfa Sayısı: 188

Paul Gallico, Bayan Bu Çiçekler Size romanıyla çok ilgimi çekmişti. Maalesef Mrs. Harris'in diğer maceralarını okuyamadım henüz ama en azından Türkçe'de bulunan çocuk kitaplarına bir göz atmak istedim.

Mary, mesleğini tam manasıyla iş olarak gören bir veterinerin kızıdır. Çok sevdiği kedisi Tomasina ağır bir şekilde hastalandığında küçük kız derhal babasına başvurur ancak Andrew Macduhi kediyi kurtarmanın çok zor olacağını düşünerek, onu uyutur. Çabucak verdiği bu kararı uygulaması, Mary ile arasında aşılması imkansız görünen bir uçuruma sebep olacak, sevgili kızı duyduğu derin üzüntüyle yemeden içmeden kesilecektir. Ağzını bıçak açmayan Mary, arkadaşlarıyla birlikte bir tören yaparak kedisini kasaba yakınlarındaki ormana gömer. 

Aynı ormanın derinliklerinde bir kulübede yaşayan Lori ise, Andrew'in tam aksine hayvanlara aşırı düşkün, iyi kalpli ve yardımsever bir gençkızdır. Sevgi ve merhametiyle dokunduğu herşey iyileşmekte ve güzelleşmektedir. Andrew, kızının kederiyle gündengüne erimesine tahammül edemeyerek, Lori'den yardım ister..

Gallico'nun Mrs. Harris hikayesindeki gibi, Tomasina'da da okuyucuyu saran bir tatlılık var. İnsani duygulara verilen değer ve kötülüğün kazanmayacağını bilmenin huzuru okumayı zevkli kılıyor. Baş karakterleri bir kedi ve ona çok değer veren küçük bir kız olduğu için çocuk kitabı gibi görünse de, meraklı hikayesi ve incelikleriyle büyüklerin de hoşuna gideceğini düşünüyorum.

4 yorum :

  1. Ne kadar hoş bir hikaye, eminim çocukken okusam çok etkilenirdim, şimdi de keyifli bir okumalık olacaktır Bibliocum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Eren'cim, özellikle kedileri seviyorsan çok hoşuna gider eminim. :)

      Can Yayınları, Mrs. Harris serisinin diğer kitaplarını bassa çok memnun olacağım ama şu an hiç ihtimal görünmüyor. Paul Gallico, hayli incelikli bir yazar, keşke daha çok ilgi görse.

      Sil
  2. Ben İlkokula giderken bir arkadaşım doğumgünü hediyesi vermişti çok güzel bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir hatırası varmış. Yorumunuz için teşekkür ederim yalnız keşke sizi anımsatacak bir nam-ı müstear bırakmış olsaydınız, Unknown yerine.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.