22 Ağustos 2010 Pazar

VAVİEN [2009]




 Yeni dönem Türk filmleri içinde, kalitesiyle öne çıkan iyi bir film Vavien. Engin Günaydın'ın senaryosunu yazdığı ve başrol Celal kıyafetinde oynadığı, Durul-Yağmur Taylan Biraderler'in yönettiği film Tokat Erbaa'da çekilmiş. İzleyeli uzun zaman oldu ama hafızamda iz bırakan özellikle filmdeki ailenin komşularıyla birlikte pikniğe gittikleri Düden Şelaleleri'nin güzelliğiydi. 

Sağanak yağmurla rengi gri-maviye dönen filmin piknik sahnesi, Sevilay rolündeki Binnur Kaya'nın duru ve doğal tavırları, sahici mekanlar-renkler-çekim açıları çok iyiydi. Zorlama gibi duran tek nokta, Serra Yılmaz'ın ses tonu ve tonlamalarıydı bana göre ki kendisi sevip takdir etmediğim bir oyuncu da değildir esasında. 

Filmle ilgili yazıların hemen tamamında bulunan "vavien" açıklamasını tekrarlamaya gerek yok sanıyorum ama Celal'in hayatını iki yönlü idare edemeyişine gayet güzel oturmuş bu tanım. Kara mizah öğeleri, şaşkın karakterleri, gerilimi, sakinliği ve ironisiyle Vavien izlemeye değer filmlerden.     



8 yorum :

  1. Bizim arkadaşlarla oluşturduğumuz bir sinema topluluğumuz vardı ..ve bu filmi seyredip tartışmıştık ..sence neden vaviendi filmin adı ..onun üzerine çok konuştuk

    YanıtlaSil
  2. Celal'in "burdan açayım, gidip öbür taraftan kapayayım" mantığıyla kurtulmak istediği hayatında, iki anlamda da vavien bağlamayı becerememesine gönderme sanırım. Tabii filmin sitesinde yazdığı gibi zihnin gelgitlerine de işaret ediyor olabilir. Siz neler bulmuştunuz?

    YanıtlaSil
  3. ''İzleyeceklerim'' listesine aldım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Rica ederim. Notlar yerine ulaşmış o halde. :)

    YanıtlaSil
  5. Şahane bir Türk filmi. Çok fazla yerli yapımlara şans veremesem de, bunu iyi ki izlemişim dedim. Senaryosu, oyunculukları ve yansıtılışı mükemmel. Hatta ben de bir şeyler yazmıştım blogumda. Kesinlikle tavsiyedir.

    YanıtlaSil
  6. Yorumunuz için teşekkür ederim. Aynen katılıyorum.

    (Prensip olarak yorumlar içinde link yayınlamadığım için bu şekilde ekledim yorumunuzu. Arzu ederseniz, bağlantılar kısmında link alışverişi yapabiliriz.)

    YanıtlaSil
  7. Blogu beğenip ekledim ben Ajandama. :) Gerisi sizin bileceğiniz iş. =)

    YanıtlaSil
  8. Teşekkür ediyorum. Sağ aşağıdaki bağlantılardasınız. :)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.