17 Mayıs 2012 Perşembe

MAVİ TRENİN ESRÂRI_Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Temmuz 2011
Sayfa Sayısı: 287

Mavi Trenin Esrârı orta karar bir Agatha Christie romanı. Sürükleyici ve hoş ama ne eksiği ne de fazlası var.

Agatha bu kitabı, ilk eşi Archibald Christie'den boşandıktan sonra maddi ve manevi büyük sıkıntılar çektiği bir dönemde yazmış. Hatta içinden gelmediği halde yazmak için kendini zorlamış dersek de doğru olur. Bu anlamda ilk profesyonel romanı Mavi Trenin Esrârı, yazılış dönemi itibariyle kendisinin hiç sevmediği ama okuyucularının gayet hoşnut kaldıkları bir kitap olarak biliniyor.

Çok dikkat çekici gri gözlere sahip Miss Grey, esasen bir dolandırıcı olan Kont de la Roche, ölüden gelen haber gibi Christie'ye ait klasik ayrıntılar hikayeyi biraz canlandırıyor diyebiliriz. Kitaba 'Poirot Flört Ediyor' ismi de konsa uygun düşecek kadar eğlenen Hercule Poirot ayrı bir konu tabii. Herhalde hiç bir macerasında, bu Fransız sayfiyesinde olduğu kadar çok kadınlarla ilgilenmemiş, neredeyse her birine ayrı ayrı kur yapmamıştır.

Özetle, Mavi Trenin Esrârı iyi vakit geçirmek için okunabilecek, doğru düzgün bir polisiye roman. Yine de bu kadarı, Agatha Christie'nin kuvvetli kalemini değerlendirmek için kâfî değil diye düşünüyorum.

Amerikalı milyoner Van Aldin'in kızı Ruth, Derek Kettering'le bir çeşit para-ünvan alışverişinden ibaret olan evliliğinde boşanmanın eşiğine gelmiştir. Leconbury lordunun iflas etmiş, beş parasız oğlu Derek karısını bir dansçıyla aldatmakta, Ruth ise kavuşamadığı gençlik aşkı Kont de la Roche'a geri dönmek istemektedir. Fransız Riviera'sına gitmek için Mavi Tren'de kendisine yer ayırtan Ruth, yola çıkarken babasının hediyesi, 'Ateşten Kalp' adı verilen dünyaca meşhur, büyük bir yakut mücevheri de yanına alır.

Mavi Tren Nice'a ulaştığında Ruth kompartımanında öldürülmüş olarak bulunur. Bütün şüpheler genç kadının mirasına konmak istediği düşünülen kocası Derek'in üzerine toplanır. Derek de  tesadüfen aynı trende seyahat etmektedir. Bir diğer yolcu Hercule Poirot, Van Aldin'in isteği üzerine olayı araştırmaya başlar..


2 yorum :

  1. Agatha Christie'nin taşıtlarda geçen romanlarını çok seviyorum Doğu Ekspresi, Nil'de Ölüm, Plymouth Ekspresi (ki Mavi Trenin Esrarı'nın özeti) Ölüm Diken Üstünde... Mavi Trenin Esrarını sevme nedenlerimden biri söz konun olan mücevherler.
    Yine dolu dolu şahane bir yazı olmuş çok teşekkürler
    Not: Tam tatilde okunacak kitap :)

    YanıtlaSil
  2. Bir nevi Tatil Kitabı :)) haklısın canım. Mücevherleri de çok hoş anlatıyor.

    İlk okuyuşuma nazaran daha çok sevdim kitabı, bunda senin sevdim demenin de etkisi var. Daha bir dikkatle okudum çünkü. Teşekkür ederim canım.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.