21 Aralık 2012 Cuma

KABUK ADAM _ Aslı Erdoğan

Yayın Evi: Adam Yayınları
Basım Yılı:1998
Sayfa Sayısı: 143

Bazı kitapları okuyup bitirdikten sonra hakkında hiç bir şey söylemek gelmiyor içimden. Aşırı beğeniden nutkun tutulmasının aksine bir anlam ifade etmediğinde de söylenecek çok fazla şey olmuyor.

Karayiplere'e seminer-tatil amaçlı giden bir bilim-kadını, bir yerliye, hayatını deniz kabukları satarak kazanan Tony'e aşık olur.

Aslı Erdoğan'ın bu uzun hikayesinin verdiği his Şebnem İşigüzel için düşündüğümle aynıydı benim için. Çok hevesli, fazla 'bilgili' bir yazarın sıradışı olmaya çalışırken ütopik hale düşürdüğü olay örgüsü ve fantazyalar.. Öylesine yapay ki ne heyecanlandırıyor ne de lezzet veriyor okurken. Yine de Sarmaşık, Kabuk Adam'a kıyasla çok daha ilginç bir kitaptı.

Böyle kitaplarda gördüğüm yazma cesareti beni hayrete düşürüyor. Sonra etrafında yaygaralar koparmalar filan.. Çok enteresan.


10 yorum :

  1. İlk defa böyle bir yorum okudum Kabuk Adam ile ilgili. Şaşırdım :) Kabuk Adam, en sevdiğim kitaplardan biridir. Tony de en sevdiğim karakterlerden. Neyse ki sevdiği bir kitap hakkında olumsuz eleştiri yapan birine carlayan tiplerden değilim. :) Ayrıca böyle farklı yorumlar okumak insanın hoşuna gidiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esasen bu kitapla ilgili hep olumlu yorumlar olduğunu sanıyordum ben de. Öyle değilmiş. İnterneti biraz karıştırınca ortaya çıkıyorlar.

      Ne okumak istediği tamamen kişiye özel bir durum olduğu için hoşuna gitmesi daha mantıklı hakikaten. Ben de öyle düşünüyorum. :)

      Sil
  2. Ben öyküyü gerçek dışı bulmamıştım, aksine Erdoğan'ın hayat hikayesini okuduğumda başkahramanla çok örtüştüğünü, bu öykünün de başından geçenlerden esin aldığı düşünmüştüm.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekdışı değil, anlam yüklemeye çalıştığı kişiye inandırıcı bir portre çizemediği, bazı durumları fazlasıyla abarttığı için yapay olduğunu düşünüyorum. Yoksa tabii gidip Karayipler'de bir ilişki yaşamış olabilir.

      Sil
  3. Ben de ilk kez böyle bir yorum okudum. Genellikle olumlu yorumlar yapıyorlar. Şaşırdım. Okumayı da pek istiyordum. Belki başka bir kitaptan başlamalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğunuz kitaba beğeniniz ne aradığınıza ve daha önce nereye kadar okuduğunuza göre değişiyor. Bu kitapla ilgili ekşisözlük yorumlarını da okuyun derim, çok gerçekçiler.

      Sil
  4. Bir çok kere okumaya niyetlendim ama hep soğuk geldi, bir kaç tane de böyle yorumlar okudum. Şimdi sende böyle yazdıysan, ben bu Kabuk Adamı tamamen kabuğuna kapatmaya karar verdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef çok itici. Okunacak o kadar güzel kitaplar varken kapatıver gitsin :)

      Sil
  5. Kafam karıştı şimdi benim de, okunacaklar listesindeki yerini korumalı mı korumamalı mı karar veremedim =)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.