31 Aralık 2012 Pazartesi

CİNAYETLER LİMANI _ Georges Simenon

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 1971
Sayfa Sayısı: 171

Cinayetler Limanı, Georges Simenon'dan okuduğum ikinci kitap ve onun meşhur dedektifi Maigret ile de tanıştım bu defa. 

Quistreham Limanı şefi, eski kaptan Yves Joris, Paris bulvarlarında amaçsız bir şekilde dolaşırken bulunur. Başında bir yara izi vardır ve hafızasını, konuşma yeteneğini kaybetmiştir. Komiser Maigret, Joris'i almaya gelen yardımcısı Julie ile beraber, adamın yaşadığı küçük liman kasabasına gider. Joris ertesi sabah zehirlenmiş olarak bulunduğunda, Maigret katili bulmak için elinden geleni yapacaktır..

Bella'nın Ölümü'nü ne denli zevkle okuduysam, bu kitabı da aynı ölçüde sıkılarak bitirdim. Maigret'in sıradan maceralarından birine mi denk geldim bilemiyorum ama kendisi gayet vasıfsız ve alelâde bir portre çiziyordu. Belki şâşâlı Poirot'cuğuma alışkın olduğum için bu kadar yadırgamış da olabilirim. Her halukarda bir baş karakterin keskin hatları olması gerek diye düşünüyorum.

Kurguya ve konuya gelince bu açıdan da pek ahım şahım değildi Cinayetler Limanı. Cinayet sebebi zayıftı, arkasında yatan hikaye kullanılmaktan eprimişti.

Simenon okumaya ancak Bella'nın Ölümü gibi derinlikli başka kitaplarını bulursam devam edebilirim. Maigret serisi ise şansını kaybetmiş gibi görünüyor.

Not: Polisiye Okumalarımızın son kitabıydı bu, benim için. Sevgili arkadaşım Deniz'e ve bu okumada bize eşlik eden diğer arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birlikte okumak çok hoştu. 

6 yorum :

  1. Ben teşekkür ederim Canım bu güzel okumalar hayatıma anlam katıyor şimdi gel de Fowles'u anma Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi canım ya? Aynı şekilde hissediyorum biliyorsun.. İyi ki varsın Deniz'cim. Nicelerine inşallah.

      Sil
    2. Merhaba,Georges Simenon'un kitaplarını okudum, Komiser Maigret'ye bayılmıştım, hani Jean Gabin'in oynadığı. "Flamanların Evinde" ,"Hollanda'da Bir Cinayet", "Kanaldaki Ev". Kitapların incecik ve narin yapısı etkileyiciliğinden hiçbir şey kaybettirmiyor.Atmosferi harika... Bloğumda yazmak niyetindeydim ben de
      Hatırlattığınız için teşekkürler.

      Sil
    3. rica ederim. :) Maigret'i pek sevemesem de bu kitapta, dediğiniz kitaplara denk gelirsem bakacağım. Filmleri olduğunu da bilmiyordum, tamamlayıcı yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. GüzelŞeyler Rehberi'ne can-ı gönülden katılıyorum. Tavsiye ettiği kitaplar ile Maigret'ye bir şans daha vermelisiniz. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de yorumunuzla Maigret'i tanımak için uygunsuz bir kitaba denk geldiğime tamamen kanaat getiriyorum. :) Teşekkür ederim.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.