19 Mayıs 2015 Salı

KIZILCIK DALLARI Reşat Nuri Güntekin

Yayın Evi: İnkılap Kitabevi
Basım Yılı:2014
Sayfa Sayısı: 216

Diğer Reşat Nuri eserlerinin Çalıkuşu'nun gölgesinde kalmasının muhakkak bir sebebi var. Çok iyi denilebilecek başka romanlar yazmış, bazılarında Feride'nin hikayesinin nahifliğine benzer dokuları bulmak bir parça mümkünse de, başyapıtındaki zengin anlatım, mekan değiştikçe yaşananların da farklı renkler alarak şekillenmesi, o macera hissiyle heyecanlandıran hal yok.

Pendik'te bir köşkün sahibi, zengin ve titiz Nadide hanımefendinin, amcasıyla yaşayan kimsesiz ve fakir bir kız çocuğu olan Gülsüm'ü evlatlık olarak alıp yetiştirmesi, Gülsüm'ün köşk ahalisiyle olan iyi-kötü sergüzeşti anlatılıyor Kızılcık Dalları'nda. 

Gülsüm, Reşat Nuri'nin ele avuca sığmaz kızlarından, haylazlıklarının gerekçeleri bariz ve tüm o havai hallerinin ardında gizlenen bir hüzün var ama sempati değil sadece biraz acıma uyandırıyor.

Dönem dönem Türk Edebiyatı aşermek gibi, kendi dilimde yazılmış, lezzeti tanıdık birşeyler okumak ihtiyacı hissediyorum. Kızılcık Dalları'nı da öyle bir sabahta okumuştum, hikayeden değilse de Reşat Nuri'nin yazım dilindeki maharetini hatırlamaktan keyif aldığımı söyleyebilirim.



4 yorum :

  1. Reşat Nuri Gültekin in kitaplarını genellikle severim . Ancak bu kitabı okumadım . 😊 Ama okunacak kitaplar arasına girdi bile . 😊 iyi okumalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, yazının bu şekilde kitaba ilgi uyandırmasına sevindim. Size de iyi okumalar dilerim.

      Sil
  2. Ne tesadüf ben de tam bu kitabı almıştım Bibliocum, hemen yanındaki Yüzyıllık Yalnızlık'ı da beraberinde.. keyifli okumalar, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel denk gelmiş Eren'cim, kitap zevkimiz gibi alışveriş sepetimiz de uyuşmuş demek ki <3 Sana da keyifli okumalar diliyorum.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.