8 Kasım 2015 Pazar

POİROT'NUN İLK DAVALARI Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 2014
Sayfa Sayısı: 311

Poirot'nun İlk Davaları kitabındaki 12 hikaye daha önce  Hercule Poirot İz Üzerinde adıyla yayınlanmıştı ancak son zamanlarda pek bulunabilir bir kitap değildi. Altın Kitaplar külliyattaki eksikleri tamamlarken, bu kitabı basınca çok sevindim çünkü bir tam basımdı ve kitabın orijinal İngiliz baskısında bulunan 18 hikayeyi içeriyordu.

Zafer Balosu'ndaki Olay, Clapham Aşçısının Macerası, Cornwall'deki Gizemli Olay, Johnnie Waverly'nin Serüveni, Çifte İpucu, Sinek Papazı, Lemesurier Mirası, Kayıp Maden, Plymouth Ekspresi, Çikolata Kutusu, Denizaltının Planları ve Denizde Sorun hikayelerinden Hercule Poirot İz Üzerinde yazısında bahsetmiştim. Kalan altı hikayeye de burada bir göz atalım.

Üçüncü Kattaki Daire ♥

Anahtarını unuttuğu için evine servis asansöründen girmek zorunda kalan Patricia ve arkadaşları, asansörden indiklerinde yanlışlıkla başka bir daireye geldiklerini farkederler. Ve perdenin arkasında öldürülmüş bir kadın vardır..

Çifte Günah

Güney sahillerinde tatile giden Poirot ve Hastings, otobüste genç bir kızla tanışır. Güzel ve çekici Mary Durrant, nadir bulunan bir minyatür setini teyzesi adına sahibine ulaştırmakla görevlendirilmiştir. Minyatürlerin çalındığını farkeden genç kız, Poirot'dan yardım ister.

Market Basing'in Gizemi

Poirot ve Hastings, arkadaşları Müfettiş Japp'ın önerisiyle taşrada sakin, güzel bir yer olan Market Basing'te bir haftasonu geçirmeye karar verirler.  Kötülüklerden uzakta, huzurlu bir sabah kahvaltısı yaptıklarını düşündükleri sırada, Japp'ı tanıyan yerel polis memuru Pollard, yanlarına gelerek, kapıları ve pencereleri kilitli bir odada kendini vurmuş bir adam bulunduğunu ve doktorun ateş etme açısı yüzünden bunun bir cinayet olabileceğinden şüphelendiğini söyleyerek yardım ister.

Arı Kovanı ♥

Poirot'nun şehirden uzak bir köyde yaşayan arkadaşlarından biri; John Harrison, kısa zaman önce arkadaşı Langton'un eski sevgilisi olan Mollie ile nişanlanmıştır. Poirot, onu ziyarete gelir ve intikam almak isteyebilecek eski rakibinden bahsederek Harrison'u uyarır, cinayetin işlenmeden önce de kendi işi olduğundan bahseder. Langton, kısa bir süre önce köy eczanesinden yabanarılarını zehirlemek istediğini söyleyerek potasyum siyanür satın almıştır..

Peçeli Kadın

Tamamen örtünmüş ve yüzünü de dantel peçeyle gizlemiş genç bir kadın Poirot'ya gelerek, eski bir mektubu üzerinden kendisine şantaj yapıldığını ve bu olay duyulursa nişanlısı Southshire dükünün onu terkedeceğinden emin olduğunu söyler. Şantajcı Lavington'un elinden o mektubun muhakkak alınması gerekmektedir. Poirot ve Hastings, adamla konuşarak sonuç alamayacaklarını anlayınca, evini aramaya karar verirler..

Bahçeniz Nasıl Büyür? ♥

Bayan Mary, bu ne tezat,
Bahçe nasıl büyür?
Midye kabukları ve gümüş çanlarla.
Ve bir dizi güzel hizmetçiyle. 

Bir çocuk tekerlemesi, kafası karışık bir şekilde Poirot'ya mektup yazdıktan kısa bir süre sonra ölen yaşlı bir kadın, yiğeni menekşe gözlü Mary Delafontaine ve Poirot'nun düzen tutkunu, mantıklı sekreteri Miss Lemon.  Güzel bir hikaye.


2 yorum :

  1. Iyi aksamlar . Yakın zamanda Agatha Christie okumaları yapmayı düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir planımız şu an yok ama neden olmasın :) Planlarsak instagram ve blogdan haber veririz inşallah.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.