19 Ekim 2017 Perşembe

YETENEKLİ BAY RİPLEY Patricia Highsmith

Yayın Evi: Can Yayınları
Basım Yılı: 2016
Sayfa Sayısı: 312

Tom Ripley'in tamahkar hikayesini daha önce okumamış olsam da filmini izlemiştim ama Deniz söyleyene kadar devam kitapları yazıldığından, bir seri olduğundan haberim yoktu. Geçtiğimiz yazın sonunda sevgili Thalassapolis ile Patricia Highsmith'in meşhur Ripley kitaplarından ikisini okuma fırsatım oldu.

Ripley bir barda, merhabası olan uzak bir arkadaşının babası ile karşılaşır. Adam, Tom'a oğlunun Avrupa'ya gittikten sonra Amerika'ya, ülkesine geri dönmek istemediğini ve bu sebeple çok üzüldüklerini anlatır, ondan Dickie'nin yanına giderek,  genç adamı geri dönmeye ikna etmesini ister, bunun karşılığında belli bir ücret de alacaktır. Tom Ripley, teklifi kabul ederek Dickie'nin yanına gittiğinde pek de sıcak karşılanmaz ama öyle kolay pes edecek biri değildir..

Polisiyeden ziyade gerilim yanı ağır bastığı ve çok hoş, akıcı bir anlatımı olduğu için Yetenekli Bay Ripley'i bir çırpıda okuyup bitirdiğimi söyleyebilirim. Açıkçası Patricia Highsmith'den daha basit ve kanlı bir kitap bekliyordum sanırım. Bunun yerine insan psikolojisine yoğunlaşan, şık bir romanla karşılaşmak hem şaşırttı, hem de memnun etti. 

Yazarın diğer kitaplarını da merak ediyorum ama maalesef birçoğunun baskısı tükenmiş durumda, Ripley serisi gibi diğerlerini de Can Yayınları yeniden yayınlarsa okumak istiyorum.

6 yorum :

  1. Kitabın ismi ve kapağı çok hoşuma gitti. ^_^ Ve Can yayınları çok sevdiğim bir yayınevidir, umarım yazarın diğer kitaplarını basarlar da sen de mutlu olursun! ^_^

    YanıtlaSil
  2. Ripley serisini, özellikle ilk iki kitabı bayılarak okumuştum Biblio'cum, keyifle okumalar ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunacak listem kabarık olmasa diğer kitaplarını da okuyup devam etmek isterdim ama maalesef şimdilik 2 kitapla kaldım. Çok iyi bir seri hakikaten. Teşekkürler Eren’cim ☺️

      Sil
  3. Beğenmen beni çok mutlu etmişti serinin bir tek son kitabı kaldı onu da ameliyata saklıyorum safra kesemden ameliyat ooacağım nisanda yatarken Ripley beni meşgul eder diye umuyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bitirdin sayılır Deniz'cim, çok hoş kitaplar gerçekten.

      Çok geçmiş olsun canım, Allahü Teala acil şifalar versin. ♥

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.