19 Mayıs 2010 Çarşamba

EN LA CİUDAD DE SYLVİA [2007]


EN LA CİUDAD DE SYLVİA [2007]
{Sylvia'nın Şehrinde}

Not defterimde ismi yazılıydı filmin. Ama neye istinaden bunu yapmışım, hakkında ne öğrenmişim de seyredeyim demişim, hatırlayamıyorum. Salt "Sylvia'nın Şehrinde" tamlaması için olabilir, bir kadına atfedilen şehre yahut bir şehirle özdeşleştirilen Sylvia'ya dair bir şeyler canlanmıştı kafamda, zannederim.

Filmde ikisi de mevcut fakat ortada klasik anlamda bir hikaye yoktu. Eğer izleyecekseniz ne anlattığını boşvermeniz gerek. Aynı plana uzun bir süre, sakince bakabilirim, hemen hemen hiç diyalog olmaması da problem değil diyorsanız, o zaman Sylvia'yı bulacağımız şehrin kapılarını yavaş yavaş açabiliriz.

Görüntüler, gündelik hayatın sukûnet içinde aktığı Strasbourg sokaklarına ait. Genç bir ressamla (Xavier Lafette) beraber 6 yıl önce bu kentte tanıştığı Sylvia adındaki genç bir kadını arıyoruz. Kaldığı otelde, sabah uyanıp yatağın içinde uzun uzun düşünürken, yahut bir cafede oturup etrafında gördüklerini eskiz defterine geçirirken zaman öylesine yavaş ilerliyor ki, siz de onunla beraber düşüncelere dalabilir, o resimlerini çizerken mutfağa giderek kendinize bir çay demleyip dönebilirsiniz. Bir şey kaçırmamak için her dakikasını izlemek zorunda hissettiğimiz filmlerin aksine Sylvia'nın Şehrinde bizzat yaşıyor gibiyiz.

Jose Luis Guerin'e filmi için neden Strasbourg'u seçtiği sorulunca, bu Fransız şehrinde daha önce hiç film çekilmediğini ve yayalar, bisikletler ve tramvaylardan oluşan trafiğiyle şehrin kendine has, müzikale yakın bir ritmi olduğunu söylüyor. Strasbourg'u "Bir kadının hayaletleriyle doldurmak için ideal bir kent." olarak tanımlayan İspanyol yönetmen, ağırlıkla açık mekanlarda çekilen filmde herhangi bir figüran grubu da kullanmamış.

Sylvia'nın şehrinde geçirilen birkaç saat, nefis enstantanelerden oluşan bir fotoğraf sergisini adım adım gezmeye benzer bir his bırakıyor insanın dimağında. Tabii, sinemanın bildik kalıplarından hayli uzakta duran bir film izlemek isterseniz..


{Bu yazı 22.05.2010 tarihinde www.sivrisinema.com adresinde yayınlanmıştır.}






2 yorum :

  1. Sizin anlatımınız bir başka oluyor, yüreğinize sağlık...
    Normalde filmin afişini görmen yeterlidir ki, bu filmin değerlendşrmesini burada okkumasaydım alıp izleyebileceğimi zannetmiyordum fakat şimdi ve sayenizde fikrimi sabitledim.
    Teşekkürler GECE KÜTÜPHANESİ:)

    YanıtlaSil
  2. Rica ederim. Çok teşekkür ediyorum :)

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.