5 Kasım 2011 Cumartesi

KIRMIZI İŞARET_Agatha Christie

Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: 1983
Sayfa Sayısı: 206

Sahaf Festivali ganimetlerimden biri olan Kırmızı İşaret nadir bulunduğu için varlığından bile tam emin olunamayan bir eser ve Agatha Christie'nin 9 hikayesinden oluşuyor. Buradaki hikayelerden bazıları diğer öykü kitaplarında da bulunuyor.*

Kırmızı İşaret

Dermot West, arkadaşları Jack ve Claire Trent'in evinde yemeğe davetlidir. Yemekte önsezilerden bahsedilirken Dermot bazen içinde beliren kuvvetli bir tehlike işaretinin onu başına gelecek olan kötülüklere karşı uyardığını söyler. O gece de böyle bir şey hissetmektedir..

Christie'nin hayli bilinen hikayelerinden biri olan Kırmızı İşaret'in doğaüstünü normalle açıklama çabaları hayli inandırıcı. Hikayedeki  ters köşe kurgusunun ayrıca başarılı olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir yanıltmacaya başvurmadan durumu gözünüzün önüne seriyor ama başka bir yönden baktığınız için gerçeği göremiyorsunuz.

Trendeki Kız

Himayesinde olduğu zengin amcasıyla kavga ederek evden ayrılan George Rowland, bindiği trende onu heyecanlı bir maceraya sürükleyen genç bir kızla karşılaşır. 

Dördüncü Adam

Bu hikayenin kurgusu biraz fıkra gibi. Bir tren kompartımanında karşılaşan bir rahip, bir doktor ve bir avukat sohbet etmeye başlarlar. Konu psikolojik rahatsızlıklar üzerinden ilerler. Çift kişilik kavramının en bilinen örneği Felicia Bault'tan söz etmeye başladıklarında bu enteresan hikayenin gerçek yüzünü kompartımandaki dördüncü adamdan öğreneceklerdir.. 

Mutsuz Adam

Wilbraham oldukça içi sıkılan genç bir adamdır. Gazetede, "Mutlu musunuz? Eğer değilseniz Mr. Parker Pyne'la görüşün. Richmond sokağı no: 17."  yazan enteresan ilanı görünce başvurmak üzere Parker Pyne'nın bürosuna gider. Bir tür doktor olduğunu ifade eden Mr. Pane, mutsuzluğun beş çeşide ayrıldığını, teşhis edildiği anda tedavisinin mümkün olduğunu söyler.

Wilbraham ertesi gün sonra aldığı pusulayla beraber hayatında aradığı heyecan ve maceraya kavuşacak, Parker Pyne'nın harika planları sayesinde tüm mutsuzluklarına çare bulacaktır. 

Hikayenin hoş tarafı, arkaplanında Mrs. Ariadne Oliver'ın olması. Bir koca kesekağıdı dolusu elmasıyla birlikte daktilosunun başında oturan ünlü polisiye romanları yazarının, Parker Pane'le konuştuğu son sayfa çok eğlenceliydi. 

Manolya

Manolya, Agatha Christie'nin en harikulade hikayelerinden biri bana göre. İçerdiği duygusallık ve o yoğun, yumuşak, hoş atmosfer eşine az rastlanır nitelikte. 

Jane İş Arıyor

Gazetede gördüğü ilana başvuran Jane Cleveland'dan bir prensesin yerine geçmesi istenir. Genç kız, hiç ummadığı anda karmaşık bir casus çetesinin içine düşecek ve hayatını sonsuza dek değiştirecek kişiyle karşılaşacaktır.

Karanlık Ayna

Genç adam, en samimi arkadaşı Neil'ın evine, Badgeworthy adında eski bir köşke ziyarete gider. Misafir edildiği odada aynaya bakarak üzerini düzeltirken karşıdaki duvarda sarışın güzel bir kızın boğazını sıkan boynu yaralı bir adamın görüntüsü belirir. Neil'ın kızkardeşi Sylvia'yla tanışan anlatıcımız, onun ve ortayaşlı, zengin bir adam olan nişanlısının aynada gördüğü kişiler olduğunu anlayınca, Sylvia'yı olası bir tehlikeye karşı uyarır. Genç kız nişanı atması onu gerçekten o meşum sondan koruyabilecek midir?..

Orta Yaşlı Kadın

Parker Pyne'ın ilanına cevap vererek mutluluğu arayan orta yaşlı bir kadının hikayesi. Mr. Pyne yine ustalığını gösteriyor. 

Mavi Kavanozun Esrârı

Jack Hartington golf oynamak için Londra yakınlarında, taşrada bir otel odası tutar. her sabah erkenden kalkıp golf oynamakta, daha sonra trenle işine gitmektedir. Yine böyle bir sabah, kırlarda golf topunun peşinden  koşarken "Cinayet! İmdat!" diye bağıran bir kadının sesini duyar. Sesin geldiği yöne doğru koştuğunda oradaki güzel, küçük bir evin bahçesinde yaban otlarını temizleyen menekşe gözlü bir kız görür. Biraz evvel çığlığını duyduğu kişinin o olduğunu sanan Jack, kızla konuştuğunda onun gayet sakin ve hiçbir şeyden habersiz olduğunu anlayarak şaşırır. 

Ertesi günlerde Jack her sabah aynı saatte aynı sesi duyar ve etrafı tamamen araştırmasına rağmen herhangi bir sonuca ulaşamaz. Durumu aynı otelde kalan Lavington adındaki bir ruh doktoruna anlatan genç adam, ona birlikte golf oynamayı teklif eder. Lavington ve Jack küçük evin yakınlarında geldiklerinde çığlığı duyan yine sadece genç adam olur ve aklını kaçırdığını zannederek bayılır. Ayıldığında bahçesinde menekşe gözlü kızı gördüğü evdedir. Felise adındaki kız ve doktor Lavington'la birlikte o tuhaf sesin esrârını çözmeye çalışırlarken olaylar şaşılacak bir sona doğru ilerler..

* Kırmızı İşaret'teki diğer kitaplarla ortak öyküler:


Kanatların Çağrısı: (The Hound of Death)
Kırmızı İşaret(Işık), Dördüncü Adam, Mavi Kavanozun Esrarı

Parker Pane İz Üzerinde; (Parker Pane İnvestigates)

Mutsuz Adam, Orta Yaşlı Kadın

Miss Marple'ın Son Maceraları: (Miss Marple's Last Cases)

Karanlık Ayna


2 yorum :

  1. Gordugum kadariyla bunlar Christor'nin polisiye disindaki hikayeleri, merak ettim dogrusu, konulari oldukca ilginc,:)

    YanıtlaSil
  2. Çoğu öyle, evet. Agatha Christie'nin polisiye dışı hikayelerini bir arada okumak isterseniz Kanatların Çağrısı'nı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.