1 Kasım 2011 Salı

HERCULE POİROT İZ ÜZERİNDE Agatha Christie


Yayın Evi: Altın Kitaplar
Basım Yılı: Nisan 2001
Sayfa Sayısı: 174

Hercule Poirot İz Üzerinde, Agatha Christie'nin 12 hikayesinden oluşuyor. Bu kitabın Hercule Poirot'nun ilk dönem maceraları olması dolayısıyla da farklı bir önemi var tabii. Yakın arkadaşı Arthur Hastings anlatıyor bu hikayeleri.

Kitapta hemen hemen her hikayede Hercule Poirot'nun davranışları ve kişiliğine dair bir hayli ayrıntı var. Bu açıdan sevgili dedektifimizin hayranları için eşsiz bir bilgi kaynağı da denilebilir.

Orijinal basımında varolan "The Third Floor Flat, Double Sin, The Market Basing Mystery, Wasp's Nest, Veiled Lady, How Does Your Garden Grow?" hikayeleri bu kitapta yer almıyor.

-Zafer Balosundaki Olay

Genç ve zengin bir adam olan Lord Croshaw, nişanlısı ve arkadaşları, eski İtalyan Komedi oyuncuları gibi giyinerek bir maskeli baloya katılırlar. Baloda Harlequin(Soytarı) kılığındaki Lord bıçaklanarak öldürülür. Başmüfettiş Japp'ın yardımına başvurduğu Poirot beyninin küçük gri hücreleriyle cinayetin nasıl işlendiğini görür ve dramatik bir şekilde açıklığa kavuşturur.

Zafer Balosundaki Olay, kitaptaki en sevdiğim hikaye diyebilirim. Bilhassa Poirot'nun On Küçük Zenci'yi hatırlatan küçük tiyatral biblolara bakarak fikir yürütmesi ve evine kurduğu sahne harikuladeydi. Hikayenin adının Maskeli Balodaki Olay olmasını tercih ederdim.

-Clapham Ahçısının Serüveni

Poirot ve Hastings, ahçısı kaybolduğu için yardım istemeye gelen bir kadının ricasını kıramayarak bu  önemsiz gibi görünen olayı araştırmaya başlarlar. İşin arkasından ustaca işlenmiş bir hırsızlık ve cinayet çıkar.

-Cornwall'ın Gizemli Olayı

Kocasının kendisini zehirlediğinden şüphelenen orta yaşlı bir kadın Hercule Poirot'dan bu durumu araştırmasını ister.

Poirot'nun bu hikayedeki stor işareti baya eğlenceliydi. Onun böyle ters köşe hareketlerini seviyorum.

-Johnnie Waverly'nin Serüveni

Çocukları fidye için kaçırılan Waverly çifti Poirot'ya başvurur. Dedektifimiz kendine has yöntemleriyle olayı çözer.

-Çifte İpucu

Eski danteller ve yelpazeler, antika ziynetler gibi nadir bulunan değerli şeylerin koleksiyoncusu Marcus Hardman'ın dostlarına verdiği küçük partide kasasındaki Kraliçe Catherine'e ait olduğu söylenen zümrüt gerdanlık çalınır. Polise başvurarak olayın gazetelere düşmesini istemeyen Hardman, çareyi Poirot'dan yardım istemekte bulur. Olayı aydınlatacak iki ipucu vardır; bir eldiven ve bir sigara tabakası.

Bildiğimiz kadarıyla Poirot'yu duygusal anlamda etkileyebilen tek kadın Kontes Vera Rossakoff, partinin konuklarından biri olması hasebiyle ilk defa bu hikayede sahne alır.

-Sinek Papazı

Londra banliyölerinden birinde, Streatham'da Daisymead malikanesi sakinleri bir akşam oturmuş briç oynarlarken teras kapısından içeri kanlar içinde bir kadın girer. Geçmişindeki bir sır yüzünden onu tehdit eden Henry Redburn'dan kaçarak bu eve sığınan genç kadın Maurania Prensi Paul'le nişanlı olan ünlü dansçı Valerie Saintclair'dir. Redburn bir cinayete kurban gitmiştir.

Prens, nişanlısının karıştığı bu kötü olayı çözmesi için Hercule Poirot'a başvurur.

Bu hikaye de bilhassa Valerie'nin şahsında dramatik ve güzel.

-Lemesurier Mirası

Lanetlenmiş bir aile olan Lemesurier'lerde ailedeki ilk erkek çocuklar hiçbir zaman mirasa konamadan ölümle karşılaşmaktadır. Sıranın kendi oğullarına geldiğini gören Hugo Lemesurier'in karısı, bu ölümlerin lanetin çökmesiyle değil, bir insan eliyle işlenmekte olduğunu söyleyerek, Hercule Poirot'dan durumu açıklığa kavuşturmasını rica eder. 

Hikaye çok da ilginç değil ama Agatha Christie'nin "kızıl" espirisiyle laneti koruması çok hoştu.

-Kayıp Maden

Poirot, Birmanya yakınlarındaki eski bir madenin kayıp planlarını bulma hikayesini ve bu esnada işlenmiş olan cinayeti nasıl çözdüğünü Hastings'e anlatıyor.

-Plymouth Ekspresi

Ünlü milyardar Ebenezer Halliday'ın kızı Flossie Plymouth treninde bıçaklanarak öldürülür. Sevgili dostu başmüfettiş Japp, her ne kadar oradan oraya koşup ipucu toplasa da olayı aydınlatmak Hercule Poirot'nun payına düşer.

"Dostumuz gittikten sonra Poirot, "Bu iyi, müfettiş hareket yanlısı," dedi. "Seyahate çıkıyor, ayak izlerini ölçüyor, çamur ve sigara külü topluyor! Son derece meşgul biri! İnanamayacağın kadar çalışkan! Ona psikolojiden söz açacak olsam, ne yapar biliyor musun? Gülümser! Kendi kendine şöyle der: 'Zavallı Poirot! Yaşlanıyor! Bunuyor!' Japp, kapıyı vuran yeni kuşaktan! Öyleleri kapıyı vurmakla o kadar meşguller ki kapının açık olduğunun farkına varamıyorlar."

-Çikolata Kutusu

Poirot pembe porselen fincanındaki kahverengi çamurdan bir iki yudum alır ve Hastings'e hayatında kendi suçu yüzünden başarısız olduğu tek olayı anlatır:

Belçika'da 36 yaşında, genç bir polis memuruyken Paul Deroulard adındaki bir Fransız milletvekilinin ölümünü araştırması istenmiştir. Çikolatanın içine yerleştirilen minik trinitrin tabletleri yüzünden kalp krizi geçiren Paul'un katilini bulduğunu sanan Poirot'yu enteresan bir sürpriz beklemektedir..

-Denizaltının Planları

Savunma Bakanı Lord Alloway, ülke için mühim ve yeni bir denizaltı planlarının casuslar tarafından çalındığını söyleyerek Poirot'yu çağırır. Dedektifimiz sorunu çözer.

-Denizde Bir Sorun Var

Poirot, Mısır'a bir deniz seyahatindeyken gemide bir kadın öldürülünce iş başı yapar.

4 yorum :

  1. Sevdiğim öyküler... yeniden okunası
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Deniz'cim :)

    YanıtlaSil
  3. Sakıncası yoksa kitapla ilgili bir sorum olacaktı size. Bu kitap tekrar basıldı mı basıldıysa farklı bir adla mı aramalıyım? Simdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabın baskısı tükenmiş durumda maalesef ve henüz Altın Kitaplar yeni basımını yapmadı. Şu an için sahaflardan bulunabilir. Bildiğim kadarıyla başka bir ismi yok.

      Sil

Burası sukûnetin hakim olduğu, tenha bir kütüphane. İçinden geçenleri fısılda ki orada olduğunu bileyim.